Vijf tips om weerstand te bieden tegen Black Friday

We hoeven niet alles dat uit Amerika komt over te nemen, toch? Alleen de goede dingen. Zoals Otis Redding en de Tiny House movement. Black Friday.. laten we dat maar laten voor wat het is. Dat is beter voor onze planeet en voor onze portemonnee, dus uiteindelijk beter voor ons. Vandaag geven we je een paar tips om de verleiding te weerstaan om komende vrijdag (of elke andere dag) naar de winkel te hollen en mee te doen met het massaconsumptiefestijn dat heel passend black Friday is genoemd. Zodat je straks minder te ontspullen hebt, als je in je Tiny House gaat wonen. 

1. Laat de tv en de radio uit

Als je niet weet wat er allemaal te koop is dan voel je ook minder de behoefte om het aan te schaffen. Commercials bombarderen ons met berichten waarin ze ons willen doen geloven dat het leven niets voorstelt zonder product X of Y. Maar als je die berichten niet hoort, dan blijkt dat allemaal best mee te vallen. Er zijn prima alternatieven voor wanneer je toch even lekker televisie wilt kijken of muziek wilt luisteren, zonder dat je elke 10 minuten een reclameblok moet aanhoren. Je betaalt dan wel voor diensten als Netflix en Spotify, maar misschien ben je op de lange termijn toch goedkoper uit omdat je niet meer wordt blootgesteld aan die ergerlijke reclames.

2. Ban de reclamefolders

Dit komt een beetje op hetzelfde neer. Als je die pakken aan reclamefolders niet onder ogen krijgt weet je ook niet wat er allemaal in de aanbieding is en kom je minder snel in de verleiding om dingen te kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Het is net als met die dozen die je op zolder hebt staan, zolang je ze niet opent weet je niet meer zo goed wat er in zit en mis je die spullen helemaal niet. Maar oh wee als je zo’n doos opentrekt, dan lijken die spullen toch allemaal veel waarde te hebben en ach, je kunt ze net zo goed nog even bewaren. Stel dat je het ooit nog nodig hebt.. Met reclamefolders werkt het net zo, ze geven je het gevoel dat je de aanbiedingen nodig hebt en als je het nu niet koopt straks veel duurder uit bent. Het makkelijkste is jezelf gewoon niet blootstellen aan deze verleiding, door een nee-nee-sticker op je brievenbus te plakken. Die kun je bij je gemeentehuis halen.

3. Weer je tegen impulsaankopen

Moet je toch iets halen in de stad? Maak dan een lijstje van wat het is dat je echt nodig hebt en houd je daar aan. Bedenk voor jezelf een beloning, bijvoorbeeld: ‘als ik me aan mijn boodschappenlijstje houd dan mag ik daarna lekker met een boek op de bank ploffen van mezelf’.  Of een ijsje eten. 😉 Wees je ook bewust van de tactieken die winkeliers hebben om je impuls aankopen te laten doen. Bij de kassa liggen altijd koopjes en als je toch even in de rij staat heb je alle tijd om nog even snel iets extra’s in je winkelwagentje te leggen. Vraag jezelf af: heb ik het nodig? Wil ik het echt hebben? Is het mijn geld waard en past het bij mijn doelen? In negen van de tien gevallen zal het antwoord nee zijn.

4. Geld is tijd

Het werkt soms goed om je te beseffen dat je spullen koopt met tijd. Al het geld dat je uitgeeft moet je eerst verdienen, dat kost je kostbare uren van je leven. Het is dan ook goed om je af te vragen wat iets in tijd kost, als je in de verleiding komt om een aankoop te doen. Stel dat je een uurloon hebt van € 22,- en je wilt een spijkerbroek kopen ter waarde van € 79,-, dan ben je dus drie-en-een-half uur aan het werk voor die broek. Is het je dat waard? Heb je niet al voldoende broeken in de kast liggen? Zou je die drie-en-een-half uur niet liever anders besteden, bijvoorbeeld met een lekker wandeling in het bos of gezellig samen met je vrienden koken en eten? Bedenk voordat je de portemonnee trekt: spullen koop je met je tijd.

5. Visualiseer je Tiny House

Waarschijnlijk ben je op TinyFindy terecht gekomen omdat je de wens hebt om in een Tiny House te wonen. Stel je voor dat het zover is: je hebt je Tiny House gebouwd of gekocht en je bent net verhuist. Je kijkt om je heen terwijl je in je prachtige, lichte, opgeruimde huisje staat. Wat een rust, wat een prettige ruimte! Daar wil je helemaal geen uitpuilende kasten en stapels spullen in hebben staan, of wel? Hoe beter je je het plaatje kunt voorstellen, des te gemakkelijker wordt het om weerstand te bieden tegen onnodige aankopen. Bedenk je voordat je koopt: wil ik dit meenemen naar mijn Tiny House? Nee? Weg ermee.

www.marjoleininhetklein.com

Ik hoop dat deze tips je helpen om niet onnodig spullen te kopen komende vrijdag, spullen die je niet nodig hebt en waar je doorgaans maar heel kort blij van wordt. Laten we niet meegaan in de Black Friday gekte maar er een ‘koop niets vrijdag’ van maken. Happy koop niets vrijdag!

 

 

 

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website