MAG TINY HOUSE OP EIGEN BOUWGROND GEZET WORDEN ?

Tiny Houses te koop in Nederland Forums Regelgeving MAG TINY HOUSE OP EIGEN BOUWGROND GEZET WORDEN ?

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Marjolein Jonker 2 jaren, 4 maanden geleden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #9281

  PV
  Bijdrager

  Ik heb een bouwperceel 285m2 in dorpskern van klein dorpje.
  In de buurt staan overal huizen van steen, traditioneel gebouwd.
  Had bouwvergunning aangevraagd voor normaal huis met garage.
  Welstand afgekeurd, i.v.m. beeldkwaliteitsplan .
  Zou ik er nu een Tiny huisje op kunnen zetten ??
  Of hoe zouden ze reageren als ik schets indien van klein huisje 45 = 55 m2 ??

  Peter

  #9619

  Marjolein Jonker
  Sleutelbeheerder

  Hallo Peter,
  Dat zou je ook even aan de gemeente moeten voorleggen, je moet ook voor een Tiny House een omgevingsvergunning aanvragen en er zijn meestal regels voor minimale afmetingen voor de bebouwing. Bij het behandelen van de omgevingsvergunning aanvraag wordt je Tiny House ook getoetst aan het Bouwbesluit 2012, maar er zijn wel mogelijkheden. Zie daarover o.a. het blog op Tiny House Nederland: https://www.tinyhousenederland.nl/regelgeving/tiny-houses-en-bouwregelgeving/ Steeds meer gemeenten staan open voor Tiny Houses, dus het loont zeker het gesprek aan te gaan. Veel succes!

  #10115

  Liesbeth
  Bijdrager

  We volgen al een hele tijd de tiny movement, en we hebben eigenlijk 1 vraag: hoe start je? Hoe kaart je bij je gemeente aan dat je tiny wilt gaan wonen?
  Alvast bedankt voor het antwoord 🙂

  #10128

  Marjolein Jonker
  Sleutelbeheerder

  Hallo Liesbeth, daar heb ik een tijdje terug een serie tips voor opgeschreven die je vast op weg kunnen helpen:

  Tips voor het benaderen van een gemeente i.v.m. Tiny Houses

  1 zoek medestanders, bundel krachten
  2 maak duidelijk wat je precies wilt
  3 onderzoek de voordelen én nadelen van je plan voor de gemeente
  4 schrijf een helder voorstel
  5 zoek een ingang bij de gemeente
  6 ga met een open en positieve houding het gesprek aan
  7 zorg dat je een lange adem hebt

  1 zoek medestanders, bundel je krachten

  Zoek mensen die hetzelfde willen in je omgeving, het werkt een stuk beter als je kunt laten zien dat je niet de enige bent die in een tiny house wil wonen dan wanneer je in je eentje de gemeente benaderd. Laat zien dat er draagkracht is, pak het aan als een project met een groepje gelijkgestemden. Diversiteit in de groep (leeftijd, geslacht etc.) is een bonus, dat zal de gemeente zeker aanspreken.

  2 maak duidelijk wat je precies wilt

  Ga met elkaar om tafel en ga brainstormen: hoe staat iedereen er in, hoe concreet zijn ieders wensen en ideeën en wat willen jullie precies aanvragen bij de gemeente? De een wil off-grid, de ander aangesloten zijn, sommigen willen mobiel en andere op fundering, wil je een tiny village of toestemming voor bewoning van tiny houses op particulier of bedrijfsterreinen? Houd er rekening mee dat de movement nieuw is en je niet in de positie bent om hoge eisen te stellen. Maak voor de groep duidelijk wat jullie ideale plaatje is, en wat het minimum is waar je genoegen mee zou nemen. Zorg dus voor speelruimte.

  3 onderzoek de voordelen én nadelen van je plan voor de gemeente

  Wanneer je helder hebt wat je (als groep) precies wilt, benoem dan de voordelen die jullie voorstel voor de gemeente oplevert. Het moet interessant voor ze zijn, je moet het idee echt verkopen. Steekwoorden die het goed doen zijn bijvoorbeeld:

  • Innovatief
  • Er is vraag naar / behoefte aan
  • Jongeren + ouderen
  • Mainstream
  • Mooie uitstraling
  • Duurzaamheid
  • Kwaliteit

  Minstens zo belangrijk is te laten zien dat je hebt nagedacht over de nadelen voor de gemeente. Bedenk van te voren welke tegen argumenten ze zouden kunnen hebben en bedenk alvast oplossingen. Laat zien dat je niet alleen op een roze wolk zit met je ideeën maar een serieus, verantwoordelijk en doordacht voorstel hebt. Zorg dat je goed het verschil tussen een Tiny House en een recreatiewoning kunt benoemen.

  4 schrijf een helder voorstel

  Schrijf een goed en concreet voorstel, besteed hier veel aandacht aan. Zorg dat het beknopt is maar wel volledig. een document van 15 pagina’s zal niet of slecht worden gelezen. Zoek iemand die goed kan schrijven, maak er een goed lopend stuk van. Zorg voor een mooie lay-out, inclusief een paar goede voorbeelden/foto’s maar maak het niet te druk. Vergeet niet contactgegevens te vermelden.

  5 zoek een ingang bij de gemeente

  Het is natuurlijk handig om wat contacten in de gemeente te hebben. Zoek contact met mensen van ‘groene’ partijen en leg ze uit wat je plan is , vraag ze hoe je het ’t beste aan kunt pakken.

  6 ga met een open en positieve houding het gesprek aan

  Heel belangrijk: ga het gesprek positief in, met de instelling dat het mensen zijn die best mee willen denken! De mensen die bij de gemeente werken doen dit doorgaans met goede intenties en zien ook dat de tijden en behoeftes veranderen. Een open, positieve en meewerkende houding helpt enorm. Dat gezegd hebbende, ga uit van eerst een nee. Laat je niet uit het veld slaan door een nee, als je je van te voren instelt op een nee wordt je niet overrompeld. Een nee kan zeker een ja worden. Ook al stuit je op weerstand, ga er niet meteen tegen in. Probeer uit te vinden wat de knelpunten zijn. Luister naar wat er gezegd wordt, vraag door, en als je niet meteen een antwoord hebt is dat niet erg. Ga niet een antwoord forceren, zeg gewoon “vind je het goed als ik hier over nadenk en op terug kom’? Weet wat je wel en niet kunt zeggen en ga niet uit van het idee dat je recht hebt op uitvoering van je voorstel.
  Ga uit van een eerste oriënterend gesprek waarbij je je plan uitlegt, en de reactie kunt pijlen. Overleg wat de vervolgstappen zouden kunnen zijn.
  Maak notities van het gesprek, bied aan een gespreksverslag te maken en dat naar de betrokkenen te sturen.

  7 zorg dat je een lange adem hebt

  Dit kost tijd. Denk niet dat het met een paar maanden geregeld is, ga uit van minimaal een jaar. Je zult waarschijnlijk vele gesprekken hebben met diverse partijen in de gemeente, moeten ‘lobbyen’ bij de verschillende politieke partijen etc. Dat is ook een reden om het niet alleen te doen, met een groep kun je de taken verdelen.

  Extra tip: zet in op een tijdelijke plek (bijv. minimaal 3 jaar), een terrein dat de komende paar jaren niet gebruikt of ontwikkeld wordt en de mogelijkheden die de crisis- en herstelwet bied. Maak het voorstel zo aantrekkelijk mogelijk voor de gemeente, zodat ze er eigenlijk alleen maar voordelen bij hebben en weinig tot geen risico lopen. De gemeente wil koste wat kost juridisch gedonder vermijden, benadruk dat je bereid bent e.e.a. goed met de juridische afdeling af te kaderen en een keihard contract wilt tekenen waarin staat dat je weer weg gaat aan het einde van de termijn.

  Deze regeling kan je daarbij helpen:
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/opinie/columns/tien-jaar-afwijken-van-het-bestemmingsplan.9450474.lynkx

  Succes!

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.