Een verzekering voor je Tiny House

De een zal denken: voor zo’n klein en relatief goedkoop huis heb je geen verzekering nodig. De ander moet er niet aan denken dat er iets met zijn of haar geliefde kleine huisje gebeurd en er geen geld is om de schade te laten herstellen. Hoe je er ook in staat, het is goed om te weten welke verzekeringen er mogelijk zijn voor je Tiny House. En waar je op moet letten wanneer je een verzekering afsluit.

Opstalverzekering

Je moet er toch niet aan denken: je Tiny House is nét klaar en er valt een boom op je huis. Of je komt thuis en vind alleen nog de asresten van je droomhuisje omdat er brand is uitgebroken door kortsluiting. Tiny kansje, maar je zal het meemaken! Er kan van alles gebeuren waar je misschien maar liever tegen verzekerd bent. Je kunt natuurlijk zelf een potje aanleggen voor de relatief kleine kosten die je door brand, storm, inbraak en andere schades kunt oplopen. Velen zullen toch de zekerheid van een opstalverzekering kiezen. Een opstalverzekering dekt schade die van buitenaf aan je huis toegebracht wordt. Alle onderdelen die ‘nagelvast’ aan je Tiny House zitten vallen eronder. Dus ook badkamer, (inbouw)keuken en vloeren.

Waar moet je op letten?

Een Tiny House wordt door veel verzekeringsmaatschappijen gezien als recreatiewoning. Daar zijn aparte verzekeringen voor, anders dan voor reguliere woningen. Deze recreatiewoning verzekeringen zijn  doorgaans relatief duur. Mogelijk komt dit omdat recreatiewoningen vaak van hout zijn gemaakt en dus gevoeliger zijn voor brand, en regelmatig leeg staan waardoor ze gevoeliger zijn voor inbraak.

Jij woont in je Tiny House dus je wilt een volwaardige woonhuis verzekering. Ga bij een recreatiewoning verzekering altijd na of er in de voorwaarden vermeld staat dat je er permanent in mag wonen. Als dat niet het geval is, dan loop je het risico dat de maatschappij je claim daarop afwijst. Gelukkig zijn er een aantal verzekeraars die wel permanent bewoonde Tiny Houses verzekeren. Oom Verzekeringen is de bekendste en oorspronkelijk de enige, maar inmiddels zijn daar Centraal Beheer Achmea en Aegon bij gekomen. Centraal beheer gaat het om een recreatiewoning waarbij de bewoning gedoogd wordt. Aegon geeft aan Tiny Houses te verzekeren op een reguliere woonhuisverzekering, ook als deze op wielen staat. Het prijsverschil is fors dus het is de moeite waard om een goede vergelijking te maken.

Tiny House van Oscar in Den Helder

Je kunt bij een opstalverzekering meestal meerdere opties of dekkingen kiezen, bijvoorbeeld het mee verzekeren van glasschade of saneringskosten. Kijk goed naar de polisvoorwaarden om te zien welke schade gedekt is en welke schade uitgesloten is van dekking. Een garantie tegen onderverzekering is ook aan te raden, daarmee ben je verzekerd dat je je Tiny House opnieuw kunt bouwen mocht het reddeloos verloren zijn door schade.

Inboedelverzekering

Voor alles dat los zit in je Tiny House heb je een inboedelverzekering nodig. Althans, als je dat wilt. Misschien ben je zo minimalistisch dat de waarde van je inboedel te verwaarlozen is. Maar vergis je niet, alles wat los zit in je huis hoort bij de inboedel. Die dure lithium accu’s dus ook. En heb je het bedrag achter de hand om die te vervangen, mochten ze door schade onbruikbaar geworden zijn?

De inboedelverzekering dekt doorgaans schade door brand, diefstal en inbraak en in sommige gevallen ook wanneer er per ongeluk iets breekt of stuk valt.

Waar moet je op letten?

Je hebt meestal de keuze uit een basisdekking of een allrisk dekking. De basisdekking dekt alleen schade als die in de polisvoorwaarden beschreven staan. De allrisk dekking dekt ook schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt hebt, als je iets laat vallen of omstoot. Ook bij de inboedelverzekering is het goed om te letten op een garantie tegen onderverzekering. Je kunt een inboedelverzekering vergelijken op daarvoor bestemde vergelijkingssites en zo de beste keuze voor jouw situatie en wensen maken. Let op: schade die jij aan bezittingen van iemand anders toebrengt zijn niet meeverzekerd, ook al gebeurd het in jouw huis. Spullen die buitenshuis staan zijn ook niet meeverzekerd. Je tuinmeubilair bijvoorbeeld, maar ook je laptop als je die buiten in de tuin gebruikt. Je kunt een extra buitenhuisdekking overwegen als je dit belangrijk acht.

Transport verzekering

Het verzekeren van het transport van je Tiny House als particulier is niet makkelijk. Verzekeringsmaatschappijen schatten het risico blijkbaar hoog in. Wanneer je je Tiny House door een vervoersbedrijf laat vervoeren dienen zij verzekerd te zijn, vraag dat wel altijd even na. Sommige Tiny House eigenaren laten hun huisjes door een bergingsbedrijf vervoeren. Dat is veilig en verzekerd maar wel kostbaar.

Modern New Tiny House van Meneva Company op transport

Wanneer je zelf met je Tiny House de weg op gaat, ben je wel verzekerd als iemand je aanrijdt of als jij iemand anders aanrijdt (aansprakelijkheid). Maar wanneer je bijvoorbeeld met je Tiny House de weg af rijd kun je de schade niet verhalen. Wanneer je je Tiny House als caravan hebt laten keuren bij de RDW, dan kun je hem ook als caravan laten verzekeren.

Wanneer je toch een verzekering wilt afsluiten voor het zelf transporteren van je Tiny House dan is de enige optie een evenementen verzekering of CAR (constructie) verzekering voor particulieren, bij beiden is het transport van het verzekerde object inbegrepen.

 

Prijsvraag: Groeten Uit… Deel 4

Nu vakantie vieren in het buitenland voor velen van ons niet gaat, , kun je de hele zomer meegenieten met de verzonnen Europa reis van Finny Thow, een reislustig klein huisje op wielen, dat samen met zijn vriend Bob Spacious de wereld ontdekt. En je kan nog een gratis overnachting in een Tiny House winnen ook!  Let op, je hoeft de antwoorden nu nog niet te geven. In september geven we je de kans dat te doen via een formuliertje in de eerste blog van september.

Wil je meer lezen over de belevenissen van Finny en Bob tijdens hun eerdere rondreis door Europa, dan kan je hier gratis het prentenboek downloaden Finny en Bob ontdekken Europa om lekker weg te dromen. Alle goede inzendingen maken ook nog eens kans op één van drie gedrukte exemplaren, die we als extra prijs uitloven.

 Waar is Finny deze keer?

 

 

1 comments

  • Mousa abu lehia

    Hallo Meneer Mevrouw
    Ik wil een huisje a.u.b

    Reply

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website