Amfibiewoning met allure

Is het een huis of is het een boot? De keuze is aan de gebruiker. Van een 40 voet container maakt Jessica van Dijk haar eigen huisje voor op het land. Maar om niet afhankelijk te zien van beschikbare grond bedenkt ze ook een varend alternatief. Met behulp van twist locks en twee drijvers kan je met deze omgebouwde container eenvoudig het water op.

Jessica vertelt: “Mijn idee van een verplaatsbaar en varend Tiny House ontstond toen ik met vrienden (booteigenaren) bij Pampus voor anker lag in een klein polyester bootje. Het fenomeen heerlijk rustig in de natuur verblijven ervoer ik als geweldig, alleen de kleine ruimte voelde benauwd. Daar is het idee van mijn varende Tiny House geboren. Met dit object kun je met gemak een weekje op het water verblijven zonder op elkaars lip te zitten.”

Jessica’s oog valt op een werkeloze container, die tevergeefs staat te wachten op een retourlading naar China. Eenmaal eigenaar begint ze met pimpen. Niet alleen bewoonbaar maken, maar ook van luxe voorzien, zoals een badkamer met automatische verlichting en slaapkamer met een elektrisch verstelbaar bed. En het huis moet natuurlijk kunnen varen. Jessica: “De drijvers bestaan uit 2 stalen drijvers en daar tussen 3 EPDM-drijvers. De EPDM-drijvers zijn te vullen met hemelwater, dat je via het dak opvangt en met behulp van 4 afvoerbuizen naar de drijvers voert.

Een 40 voet container biedt flink wat gebruiksmogelijkheden als je slim met de ruimte omgaat. Jessica maakt er niet alleen een prettige leefruimte van, maar zorgt ook voor een moderne en luxe uitstraling. Zo kom je via een overdekt terras in een ruime zitkamer met een slaapbank, die uitgeklapt 1,40 bij 2,00 meter meet. Hier vind je ook de woonkeuken met een bar en een eiken vloer. Een tweepersoons slaapkamer en badkamer, inclusief 12V boottoilet en verlichting met een bewegingsmelder, maken het huisje compleet. Om de nautische sfeer te verhogen zijn patrijspoorten in de stalen wanden verwerkt. Met een stalen trap bereik je het oersterke ruime dakterras van 30 m2.

Ook aan de duurzaamheid heeft Jessica de nodige aandacht besteed. De ruimte is bijvoorbeeld geïsoleerd met polystyreen en minerale wol. Jessica vult aan: “Op een groot deel van het dak kunnen zonnepanelen worden geplaatst, die de stroomvoorziening voor de boot kunnen leveren. Verder is de badkamer voorzien van een 60 liter boiler en 500 liter water is aanwezig in een tank. Toiletafvoer gaat met een afvoerslang naar buiten en een grote fles propaangas zorgt voor de gaspitten, zoals je dat vaker tegen komt op een boot. Het huisje is binnen en buiten voorzien van 12V verlichting. “Verder is alles in de boot van natuurlijk of gerecycled materiaal: wol, katoen, staal, rubber en hout.”

Wonen op het water is al eeuwenoud, maar dankzij de klimaatverandering heeft het een nieuwe dimensie gekregen. Onder andere vanwege de verwachte toename van hevige regenval moeten planologen bij de stedenbouw meer en meer rekening houden met waterberging. Die berging kan in de vorm van bijvoorbeeld een meer worden aangelegd in of nabij woonwijken. Het is een kleine stap om daar ook drijvende huisjes te laten wonen.

De zes ‘drijvende kavels’ in de Delftse wijk Harnaschpolder laten nu al zien hoe je een drijvend wijkje kan inrichten. Hier zijn zelfs woningen van meerdere verdiepingen op betonnen bakken gebouwd. Maar ook de duurzame drijvende wijk Schoonschip in Amsterdam belooft een mooi waterdorp te worden.

Wil je meer weten? Je vind meer informatie en afbeeldingen in het aanbod van Jessica’s Tiny House op TinyFindy.nl.

Tekst en illustratie: Marcel van Mierlo

Afbeeldingen: Jessica van Dijk

1 comments

  • Lies

    Fantastisch !
    Lie(f)s.

    Reply

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website