Flexibel en duurzaam: Tiny House De Kikker

Piet Timans vindt dat er behoefte is aan geschikte verblijfsvoorzieningen in natuurgebieden. De gedreven architect zegt: “Ik zocht een gebouwtje dat eenvoudig en goedkoop te demonteren is en dat geen blijvende schade aan de ondergrond veroorzaakt. Het aanzicht van het landschap mag ook niet worden verstoord.” De architect aarzelde niet en ontwierp z’n eerste kikker. Het concept is in de basic-uitvoering bedoeld voor beheer en ateliers. Maar al snel volgde een “Outdoor” versie voor natuurrecreatie en inmiddels is er ook een compleet Tiny House (type “Mansion”) gelanceerd. Een kleine woning, bedoeld voor permanent gebruik.

Piet Timans noemt gemakkelijk een paar sterke punten van zijn concept. Behalve de duurzaamheid, vind hij het vriendelijke uiterlijk een plus, maar ook de flexibiliteit door de modulaire bouwwijze en het minimale onderhoud. “Het functionele en gebruiksvriendelijke interieur is natuurlijk ook een sterke kant. Door het gebruik van daglicht en buitendeuren is er een mooie wisselwerking met de zon en de tuin. De (slaap)entresol geeft zelfs uitzicht op de horizon met behoud van privacy. Geïnteresseerden zijn bovendien enthousiast over de mogelijkheden voor persoonlijke inrichting.”

De modulaire constructie is opgebouwd uit: in serie gefabriceerde 3D elementen, die op de bouwplaats worden samengevoegd. Op deze manier kan de gebruiker naar wens kiezen voor de aangeboden sanitaire voorzieningen-varianten en het formaat.  Voor de complete constructie, inclusief dakpannen, is gekozen voor gecertificeerd duurzaam hout, dat niet geschilderd hoeft te worden.  “En isoleren doen we met schapenwol in de sandwichconstructie.”

Door de consequente toepassing van onbeschilderd duurzaam hout zullen de gevels langzaam vergroenen. Dat geldt vooral voor de lariks, niet geschuurde, dakpannen. De goten en de luifel zijn zodanig geplaatst dat het regenwater optimaal opgevangen kan worden.

De kikker biedt ook off-grid mogelijkheden. Piet Timans zegt: “Op de verdieping is een ruime kast, die, behalve als berging, gebruikt kan worden voor een gedeeltelijke of volledige zelfvoorzienende installatie. 4 zonnepanelen zijn standaard. Het dak is zodanig gedimensioneerd dat naar wens tot 6 of 12 zonnepanelen kunnen worden toegevoegd, afhankelijk van de gekozen variant. We bieden 2 varianten, voor twee of voor vier personen.”

Het bouwproces van de seriebouw in de fabriek blijft beperkt tot maximaal 6 weken. De montagetijd op de bouwplaats is ongeveer 2 of 3 dagen, afhankelijk van de gekozen variant en exclusief de tijd voor vervoer. Wil je het prototype bewonderen? Er staat al een kikker in Goutum, (Friesland). “Het is particulier terrein, maar bezichtiging kan altijd op afspraak.” Meer informatie is te vinden op:  kleinisgroter.nl

 

Tekst en illustratie: Marcel van Mierlo

 

6 comments

 • Marlies

  Hoi piet, een projectje met Tiny houses met rieten kap(je) in de duinen ergens in Nederland aan zee……dat zou ik wel willen kopen.
  Gr Marlies

  Reply
 • anne-marie

  Hi Piet, Wat een mooi huisje.
  Dit zou goed bij mij passen ook in de duinen of op een eco terrein rond Alkmaar.
  Groet Anne-Marie

  Reply
 • Marc en Jacqueline

  Hallo Piet, wij zouden dit prachtige huisje willen kopen op een locatie in de Achterhoek
  Groeten Marc en Jacqueline

  Reply
 • Brenda

  Klopt het dat hun website off Line is???

  Reply
  • Marjolein Jonker

   Hallo Brenda, dat lijkt inderdaad het geval. We proberen contact met ze op te nemen maar tot op heden geen succes helaas. Excuses voor het ongemak!

   Reply
  • Marjolein Jonker

   Hallo Brenda, we hebben contact met de mensen van de Kikker, er staan nu nieuwe contactgegevens in het aanbod op onze site. Vriendelijke groet, Marjolein

   Reply

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website