Hét adres voor je Tiny House kozijnen

Alle producten van Tiny Kozijn worden in eigen huis geproduceerd bij Jacobs Timmerfabriek. “Met 50 jaar ervaring als producent van ramen, deuren en kozijnen voor de chalet- en houtbouw industrie sluiten onze kozijn concepten perfect aan bij Tiny Houses.” zegt kozijnen producent Peter Jacobs.

“Ons bedrijf bestaat ruim 50 jaar en is opgericht door mijn vader. Vanaf mijn jongste jaren mocht ik met hem mee op pad bij chaletbouwbedrijven en particulieren. Ik vond het geweldig om te zien hoe op een gering woonoppervlak alle denkbare voorzieningen werden aangebracht. En zeker zo belangrijk: bijna alles was van hout! We zien nu dat een moderne variant van deze duurzame woonvorm in de belangstelling staat bij een nieuw en vaak jong publiek.”

In de chalet- en stacaravanbouw is behoefte aan lichte kozijnen met een slank profiel. Het standaard ‘Hollands’ kozijn voldoet hier niet aan. En zo is een montagekozijn ontstaan dat eenvoudig, veelal in de eindfase van de bouw, wordt gemonteerd op de buitenbekleding van de woning. Dit principe is voor Tiny Houses verder uitgebreid met verschillende aansluitmogelijkheden. Peter Jacobs legt uit: “Tiny House-eigenaren willen vaak een heel eigen ontwerp, waarbij de kozijnen een uitgesproken of juist een ingetogen onderdeel vormen van de kleine woning. En daar spelen we natuurlijk op in.”

Er is keuze uit diverse modellen deur- en raamkozijnen. Stuk voor stuk uitgevoerd in een duurzame houtsoort. “De basis Tiny House kozijnen zijn geschikt voor dubbel glas in de klasse HR. En zijn op te waarderen tot een product waarin triple glass kan worden toegepast. Als wordt gekozen voor een houtsoort met een gunstige isolatiewaarde kan dit totaal product prima worden toegepast in woningen die energieneutraal worden gebouwd. Kijk wel even goed of het gewicht van het kozijn passend is.”

Peter verwacht een groei van standaardconcepten, zonder daarbij de variatie uit het oog te verliezen: “We zien dat bij veel belangstellenden dezelfde vragen leven. Met behulp van een aantal gerichte vragen komen we snel tot de essentie van het wensenlijstje. Het helpt natuurlijk als we al in de ontwerpfase bij het plan worden betrokken.”

Er is keuze uit een viertal duurzame houtsoorten voor de Tiny Kozijnen. Bepalend voor de keuze zijn onder andere het gewicht (van groot belang bij Tiny Houses on Wheels) en de wens om Tiny Kozijnen zelf te beitsen of juist in een specifieke kleur fabrieksmatig te laten aflakken. De bevlogen ondernemer legt graag uit wat de verschillen zijn tussen de houtsoorten.

Mahonie (Sapeli) is onze standaard houtsoort voor kozijnen voor Tiny Houses. Het rozerode kernhout verkleurt tot diep roodbruin en is uniform van kleur. Het laat zich prima bewerken en heeft mede daardoor een vaste plaats verworven in de timmerindustrie. Herkomstgebied is West-Afrika. En de volumieke massa is circa 640 – 700 kg/m3.

Oregon Pine is een naaldhoutsoort en familie van het in Europa aangeplante Douglas. Oregon Pine heeft echter veel fijnere jaarringen. De kleur kan variëren van geel tot oranjeroze-roodachtig. Door de vele beschikbare kopmaten is het toepasbaar voor vele soorten timmerwerk. Het herkomstgebied is Noord-Amerika. En de volumieke massa is circa 500 – 650 kg/m3.

Finti-hout wordt gewonnen in gecertificeerde Scandinavische productiebossen. In Nederland wordt het hout thermisch gemodificeerd zonder chemische toevoegingen en gevingerlast en gelamineerd tot een foutvrij product met een hoge duurzaamheid. Doordat de transportroutes kort zijn is de CO2-uitstoot laag. Belangrijke eigenschappen van dit naaldhout zijn verder een hoge isolatiewaarde en een lage onderhoudsinterval. Doordat Finti-hout zeer sterk maar ook licht van gewicht is, kan het bij uitstek gebruikt worden voor Tiny Houses on Wheels. Finti is geschikt voor zowel transparant als dekkende verfsystemen. De volumieke massa is circa 400-450 kg/m3.

Een vrij nieuwe toepassing is Platowood Fraké voor kozijnen. Fraké (loofhout) is een andere benaming voor Limba met als herkomstgebied West-Afrika. Platowood Fraké is onder voorwaarden geschikt voor onbehandelde toepassing waarbij het in verloop van tijd zal vergrijzen. De volumieke massa is circa 500 kg/m3.

Je vind het aanbod van Tiny Kozijn natuurlijk op TinyFindy.

Tekst: Marcel van Mierlo
Foto’s: Tiny Kozijn

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website