MV MiniVilla: permanent compact comfort

MV MiniVilla

Compacte, permanente woningen volgens bouwbesluit zijn de focus van MV MiniVilla bv te Delft. Al in 2008 hield BNA-architecte Maha Tafahomi zich bezig met oplossingen voor de huisvesting van vluchtelingen. Omdat er ook in Nederland behoefte is aan compacte oplossingen ontstond het idee voor de MiniVilla. Zij vindt dat je niet hoeft in te leveren op comfort en kwaliteit om klein te wonen.
Industrieel ontwerper Johan Kok voelt zich aangesproken door een sobere leefstijl en sloot zich bij het bedrijf aan. Hij gelooft in het nut van industriële productie voor welvaart en welzijn ‘mits verstandig en met oog voor de planeet uitgevoerd’.

De naam MiniVilla

De naam ‘MiniVilla’ tovert vaak een glimlach op gezichten en vertelt waar het bedrijf voor staat: compacte (Mini) woningen met een tiny voetafdruk, maar met behoud van comfort (Villa).

Ontwikkeling: prototype, test en verbeterd ontwerp: 1.0 en 2.0

In 2016 werden alle ideeën gerealiseerd in een prototype-woning, de MiniVilla 1.0. De MV werd 2 jaar fulltime bewoond door studenten, AirBnB-gasten en mensen met een vaste baan. Men vond het heerlijk wonen, maar zag wel graag een ‘normale’ trap en een 1ste verdieping waar je gewoon rechtop kunt lopen.

De ontwerpers verwerkten alle feedback in een verbeterd ontwerp, de MiniVilla 2.0 (39m2). Ook besloten ze te gaan voldoen aan het reguliere bouwbesluit zodat MiniVilla´s overal in Nederland zonder onderhandeling met de gemeente permanent geplaatst kunnen worden.

Locaties en projecten

MV MiniVilla is er inmiddels wel achter dat er in de tiny bouwwereld een lange adem nodig is. Maar het bedrijf begint nu wel op stoom te komen:

Delft/Rijswijk
Het prototype 1.0 is verkocht als gemeenschapsgebouwtje en is van buiten te zien voor het tuincentrum Groenrijk ’t Haantje in Rijswijk.
Techum, Leeuwarden
De MiniVilla 2.0 kreeg de reguliere bouwvergunning en zal begin 2020 gebouwd en geplaatst worden in het mooie Tiny House wijkje Techum in Leeuwarden. Bezichtigen kan straks op afspraak.
Falgatuinen, Den Helder
Voor deze permanente locatie met alleen een wateraansluiting hebben Maha en Johan een op deze locatie passend concept ontwikkeld. Het concept bevat de nodige off-grid-voorzieningen. Er lopen nu contacten met enkele toekomstige Falgatuinen-bewoners. Geïnteresseerden (met toegewezen kavel) kunnen bij MV een brochure van de MiniVilla, model Falgatuinen, aanvragen.

Voortraject en Begeleiding

Het beschikken over een geschikte locatie is één van de belangrijkste stappen in het realiseren van de compacte woning. De mensen van Minivilla gaan graag in gesprek met geïnteresseerden die al beschikken over een locatie of waarbij de gemeente al heeft aangegeven te willen meewerken. Zij onderzoeken dan of een compact huis mogelijk is en welke stappen er nog genomen moeten worden. Deze stappen, bijvoorbeeld een bouwaanvraag, kunnen ze ook in opdracht verzorgen.

MV MiniVilla’s modellen, uitvoeringen en toepassingen.

MiniVilla bouwt prefab: efficiënt en met een minimum aan fouten. Kenmerkend voor de MV-woningen zijn de industriële gevelpanelen. Deze isoleren, zijn onderhoudsvrij en worden 30 jaar gegarandeerd. In samenspraak met de koper stelt MiniVilla een passend ontwerp vast. Een MV kan casco of sleutelklaar en als UNO of geschakeld (DUO, TRIO) geleverd worden.

Het MV-team ziet het als uitdaging om dit concept te plaatsen op onverwachte plekken. Zo is er al gekeken naar plaatsing op het dak van een groot hotel en naar toepassing als rijtjeshuis.

Het aanbod van MV MiniVilla op TinyFindy kun je hier vinden.

Tekst en afbeeldingen: MV MiniVilla

4 comments

 • Christine van Pareren

  Wat mij opvalt: vrijwel alle tiny houses die ik gezien heb met bedruimte boven, hebben een matras op de vloer. Zeer moeilijk om op te maken als je wat ouder wordt. Zijn daar ook andere oplossingen voor te bedenken? Ik ga dan uit van permanente bewoning.

  Reply
 • Johan Kok

  Hallo Christine,

  Wat leuk dat je dat opmerkt.
  De bewoners die in onze MiniVilla 1.0 (test prototype) woonden hadden ook opmerkingen in deze richting: Zij wensten een ‘normalere’ eerste verdieping waar je rechtop naar je bed kunt lopen en je rechtop kunt omkleden.
  In ons aangepaste ontwerp, de MiniVilla 2.0, is dit wel mogelijk. Hier kun je dus ook een normaal bed, los van de vloer, en normale kasten plaatsen.

  Johan Kok
  MV MiniVilla

  PS. Deze MiniVilla heeft ook een ‘normale’ trap naar boven

  Reply
 • Johan Kok

  Beste Christine,

  Dat is precies wat we in de MV MiniVilla 2.0 verbeterd hebben: hier kun je boven gewoon rechtop lopen en normale kasten en een bed plaatsen.
  En je komt boven via een normale trap.

  VrGroet,
  Johan Kok
  MV MiniVilla

  Reply
 • Helga van Teeffelen

  Hallo,

  In Dordrecht mogen 11 tiny houses komen!. Ze geven aan dat de max 35 m2 is. Een verdieping is wel toegestaan. Moeten we de gemeente proberen over te halen naar 39 m2 te gaan of kunnen jullie het model aanpassen naar 35 m2?
  Is het ook mogelijk de slaaapkamer beneden te dien en de living boven? Dit ivm warmte en uitzicht?
  Graag reactie voor 28 april. De informatie avond is namelijk in die week al. Het moeten verplaatsbare huisjes wirden en kunnen wel op rioolafvier aangesloten. Wellicht ook water dat weet ik nog niet.

  Reply

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website