Vanaf komend jaar ook Tiny houses in het Apeldoornse

De opkomende en duurzame woonvorm Tiny houses wint steeds meer terrein in Nederland. Ook in Apeldoorn gaat er komend jaar een proef van start, met daarin een kavel met ruimte voor 10 tiny house plekken. Na veel overleg is er bekendgemaakt welke locatie er voor het experiment aangewezen kan worden: tussen park Zuidbroek en de Nijbroekseweg.

Apeldoornse proef

Een mooie locatie, dichtbij de verschillende Apeldoornse voorzieningen en de natuur van de Veluwe. Inmiddels is de inschrijving van geïnteresseerden voor de proef geopend en zijn er voorwaarden opgesteld waar de plannen aan moeten voldoen. Voordat je in aanmerking komt voor een plek op de kavel, is het opstellen van een idee voor jouw tiny house vereist, en moet je dit stappenplan doorlopen om daadwerkelijk tot ondertekening te komen.

Een tiny house is een innovatieve en duurzame vorm van wonen. In de Apeldoornse proef is sprake van tijdelijk gebruik (maximaal 5 jaar) en de huisjes die geplaatst worden zijn zelfvoorzienend. Dit wordt ook wel ‘off-grid’ wonen genoemd en betekent dat de gemeente voor de huisjes geen aansluiting op water, riool, gas, elektra en kabel regelt. Alles om de geïnteresseerden aan te moedigen om zoveel mogelijk te experimenteren en ervaringen op te doen met deze nieuwe woonvorm.

Bouwen of laten bouwen

Wanneer je in Apeldoorn aangeeft interesse te hebben in een kavel, heb je de volgende mogelijkheden bij het opzetten van je tiny house:

  • Ik koop een tiny house en zet die neer
  • Ik ga een tiny house zelf bouwen
  • Ik laat een tiny house bouwen
  • Ik kom met een eigen tiny house dat ik al ergens anders bewoon

Voor deze kavel betaal je huur en moet je zelf de riolering aanleggen.

Diversiteit in wonen

De gemeente wil zoveel mogelijk diversiteit in tiny houses op de kavel. Allemaal verschillende huisjes in een groene omgeving, waardoor het geen campinguitstraling krijgt. Natuurlijk worden er met geïnteresseerden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld het maximale oppervlak en het plaatsen van schuurtjes, schuttingen of tuinen. De gemeente hoopt door de verscheidenheid in woningen ook veel verschillende inwoners enthousiast te maken om zich aan te melden voor de proef. ‘We hopen dat inwoners elkaar kunnen helpen en inspireren binnen het experiment, zodat het een geslaagde proef kan worden.’

Onze Apeldoornse wethouder Jeroen Joon heeft al eerder in een tiny house geslapen, als voorbereiding op deze proef. Bekijk dit filmpje en het filmpje over de start van de inschrijving hier:

Filmpje Jeroen Joon slapen in Tiny house

Filmpje Jeroen Joon, introductie inschrijving

Jouw droom, jouw unieke plekje. In Apeldoorn nu nog een stuk grasland, maar de hele omgeving creëer je zelf. Hier kan het, op jouw manier! Heb je vragen over dit nieuwe project? Kijk op de website van de Gemeente Apeldoorn voor meer informatie. Of ben je er nu al zeker van en heb je interesse in een kavel? Meld je aan door een mail te sturen naar kavelsenpanden@apeldoorn.nl.

Je vindt de kavel van de Gemeente Apeldoorn natuurlijk ook op TinyFindy.

Deze blog is geschreven door Sanne Jeursen van de gemeente Apeldoorn. De afbeeldingen uit deze blog zijn gemaakt door fotograaf Rob Voss.

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website