Tiny House bouwers gaan ervoor!

De Tiny House branche is een jonge branche met veel startende en jonge bedrijven. Wij zijn benieuwd hoe het met onze TinyFindy deelnemers gaat in Corona tijd en maken een rondje langs de velden. Tiny House bouwers blijken zich prima aan te passen, concreet nieuwe mogelijkheden te zien en vertrouwen te hebben in de toekomst.

Harko Verstraeten, Flexhome-One

Harko Verstraeten van Flexhome-one is opgetogen. De Tiny House bouwer denkt dat mensen anders naar de wereld gaan kijken. “Ze willen niet meer alleen maar meer en meer. Maar ze gaan bewuster leven, goedkoper en energiezuiniger leven.” Harko verwacht ook dat de interesse voor grote dure woningen afneemt: “Mensen willen meer leven. In dat plaatje passen Tiny huisjes natuurlijk perfect. Alleen zouden de gemeenten meer moeten nadenken hoe zij met deze ontwikkeling mee moeten. Een ontwikkeling, die zelfs wordt gestimuleerd en gesubsidieerd door de staat.”

Met de productie loopt het ook goed. Harko: “Onze Flexhome-one huisjes worden in het buitenland gebouwd en daar gaat de productie gewoon door. Nadeel voor ons is dat we niet elke week ter plekke kunnen gaan kijken en overleggen.” Gelukkig werken we met een camerasysteem, zodat we vanuit hier alle vorderingen kunnen bijhouden.”

Marco Haakman, Marcontainer

Marco Haakman, naamgever en initiatiefnemer van Marcontainer is ook optimistisch over de mogelijkheden om de productie op peil te houden: “Het is goed te doen door 1.5 meter afstand te houden en de richtlijnen van het RVIM aan te houden. Door afstand meters te dragen ben je je nog beter bewust van de 1.5 meter afstand. Dus dat is een extra hulpmiddel om doorwerken mogelijk te maken.”

De ras ondernemer denkt wel dat de vergunningen en ontwikkelingen voor de bouw van Tiny Houses kunnen vertragen, maar ziet ook nieuwe kansen in de aangrenzende markt voor vakantiewoningen: “Er zullen meer mensen in eigen land op vakantie gaan, waardoor het interessant wordt om te investeren in kleine huisjes als B&B bij particulieren, boeren, campings of bijvoorbeeld als strandhuis.”

Gijsbert Schutten, Liberté Tiny Houses

Liberté wil graag innovatief zijn, ondernemerschap stimuleren en iedereen betrekken bij de bedrijfsvoering. Gijsbert Schutten vertelt enthousiast over de Liberté Battle: “Als experiment hebben we begin mei 2 dagen lang de Liberté Battle gehouden. Twee dagen, waarin ideeën werden gepitcht door alle collega’s van Liberté, ontwerpen werden gemaakt, dingen werden doorgerekend, prototypes gemaakt en waarin zelfs al een compleet businessplan het licht zag.”

Ondertussen werd er de klok rond heerlijk gegeten en gedronken met dank aan Master Chef Ro. Alleen het slapen in de loods kon helaas niet doorgaan. Uiteindelijk ging team ‘Trekkershut’ er met de felbegeerde Liberté Battle-kampioensgordel vandoor. Gijsbert: “Het experiment was zo’n succes dat we dit zeker gaan herhalen en we dit onder de naam ‘Liberté Lab’ een permanente plek willen geven in het bedrijf.”

Patrick Lemmen, Cube Homes

Patrick Lemmen legt uit dat deze periode uitdagingen brengt, maar dat zich voor Cube Homes ook nieuwe kansen aandienen. Zo worden de plannen voor CUBE Villages in Limburg steeds concreter. En ziet hij kansen om het productenpakket uit te breiden naar mini-kantoortjes voor thuiswerkers en kleine ontmoetingsplekken, die voldoen aan de Corona regels, bijvoorbeeld voor verzorgingshuizen.

“In de uitvoering houden we uiteraard rekening met afstand houden, maar daarvoor hoeft de manier van werken niet echt te veranderen: We werkten eigenlijk altijd al zo in onze loods. Kwaliteit en service staan bij ons voorop en deze periode geeft ons ook extra tijd om hier aandacht aan te besteden. Zo zijn we al bij veel projecten geweest voor een controle check en eventueel onderhoud.”

Hoewel het lastig is om open dagen en bezichtigingen te organiseren, ziet Patrick ook daar mogelijkheden. “Misschien gaan we wel een eigen woning op het terrein bouwen als permanente demo-woning. We hebben ook vergevorderde plannen voor een nieuwe duurzame bouwloods, inclusief zonnepanelen en groendak.”  Cube Homes heeft er alle vertrouwen in.

Tekst en illustraties: Marcel van Mierlo

 

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website