Tiny House hausse in Europa?

In Nederland is de Tiny House beweging geen hype, maar een trend. Marktonderzoeken bevestigen dat. Maar hoe zit het met de rest van Europa? Een korte update vind je in deze tweede Europa blog.

Ook in Duitsland beginnen Tiny Houses een plek te vinden. Tiny House bouwer Peter Pedersen ziet nog wel veel uitdagingen. Waar mogen de huisjes bijvoorbeeld staan. Het Roemeense dorpje Tichendael ontvangt hulp van docenten en studenten uit Groningen bij het bouwen van hun huisjes, maar je vindt er ook Tiny House bouwers. Katalyn Sebok van bouwer Eco tiny house schijnt haar licht op de ontwikkelingen.

Rolling Tiny House GmbH

Duitsland zoekt locaties

“Als je een gebouw of kamer in Duitsland gebruikt om te wonen, is het een woongebouw, waarvoor je een officiële bouwvergunning nodig hebt. Er is ook een algemene verplichting om alleen al om milieuredenen verbinding te maken met het openbare stroomnet voor elektriciteit, drinkwater en afvalwater in Duitsland” zegt Peter Pedersen, Managing Director van Rolling Tiny House GmbH. “Hoewel er veel wordt gesproken over zogenaamde ‘Tiny House-dorpen’, zijn deze meestal niet legaal of worden slechts tijdelijk getolereerd. Campings zijn ook slechts ‘speciale gebieden voor recreatieve activiteiten’ en in het algemeen niet toegestaan als hoofdverblijf. Dus wie een Tiny House als hoofdverblijf gebruikt, moet beseffen dat hij de bouwheer is en officiële bouwgrond nodig heeft.”

Rolling Tiny House GmbH

Rolling Tiny House produceert kleine huizen voor kantoren en vakantieaccommodaties, maar ook kleine huizen om permanent in te wonen. Peter stelt dat er niet veel Tiny House bewoners zijn in Duitsland, misschien 100 tot 200: “En ik denk dat de meesten het huisje op de een of andere manier op campings of elders parkeren, omdat niet alle Tiny Houses een adequate bouw- en constructieberekening hebben en meestal onvoldoende isolatie om te voldoen aan de Energie Einspar Verordnung (EnEV), die in principe voor een Bouw goedkeuring is vereist. Daarom moet elke Tiny House bouwer er vanaf het begin voor zorgen dat de fabrikant ook aan alle bouwvoorschriften voldoet, zodat er later geen teleurstellingen ontstaan.”

Rolling Tiny House GmbH

De ondernemer legt uit hoe de Tiny House-beweging zich ontwikkelt: “Er is momenteel geen professionele organisatie in Duitsland die Tiny House-enthousiastelingen vertegenwoordigt. Er zijn wel veel mensen die graag in een klein huis willen wonen. Helaas verwachten ze vaak dat Tiny Houses overal kunnen staan en dat de gemeenschap het land gratis ter beschikking stelt, wat natuurlijk niet realistisch is.”

Eco Tiny House Roemenie

Roemenië ziet een uitdaging

Katalyn Sebok van bouwer Eco Tiny House heeft vertrouwen in de toekomst van Tiny Houses in Roemenië: “We hebben al Tiny Houses gebouwd voor permanente bewoning (ca. 40% van onze omzet), maar ook voor AirBnB (nog eens 40 % van onze omzet) en andere toepassingen, zoals hotels, kantoren, barretjes en kleine winkels.” Afgelopen jaar zien de bouwers de vraag in Roemenië groeien. Katalyn zegt: “Maar nog altijd is slechts 22 % van de huisjes, die we maken voor de Roemeense markt. Er worden op dit moment wel projecten afgerond met verhuurde Tiny Houses op vaste plekken in Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca en Alba Iulia.”

Ook hier is het vinden van geschikte locaties een uitdaging. Katalyn: “Ik zie nog geen Tiny House community ontstaan in Roemenië. Toch zijn er behoorlijk wat kampeerterreinen, die Tiny Houses verwelkomen. En er zijn eindeloze mogelijkheden in voor- en achtertuinen en andere remote plaatsen, als je een off-grid Tiny House hebt.”

Hempflax

Hennep helpt MBO studenten

Een bijzonder Roemeens Tiny House project, komt van de docenten en studenten van Noorderpoort, Alfa College en Terra MBO. Zij gaan aan de slag met de bouw van duurzame Tiny Houses in Roemenië. Tussen 2014 en 2018 realiseerden zij al een prachtig huiswerkverblijf in Tichendael , een dorpje in Roemenië.

De initiatiefnemers hebben besloten te onderzoeken of er een nieuw project in Tichendael kan worden opgestart. Er wordt gedacht aan de samenstelling van eenzelfde ploeg studenten met de toevoeging van een aantal unieke elementen: het duurzaam bouwen van ‘Tiny houses’ door de studenten, die tijdens hun werkzaamheden in Roemenië, hun proeve van bekwaamheid kunnen doen. Het project zou in 2020 moeten starten.

Frank Broeders en Hans Buissink van Noorderpoort zijn al voor onderzoek naar Roemenië geweest. Als duurzaam materiaal is hennep gekozen. Een bouwwijze waarmee de Roemenen bekend zijn. De bedoeling is om hennep aan te laten voeren door Hempflax, een Nederlands fabrikant met een eigen fabriek in Roemenië, en er ter plaatse in mallen kalk hennep blokken van te maken. We blijven de Roemenië pioniers volgen.

Disclaimer: deze blogpost is een verzameling van indrukken in verschillende Europese landen en kan niet worden gebruikt voor marktanalyses.

Tekst en illustratie Marcel van Mierlo

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website