Bio-based bouwen met vlas

‘Minder energiekosten en een gezondere leefomgeving …. het zit gewoon in onze vezels!’ is het credo van Isovlas. Oprichter-directeur Rogier van Mensvoort zegt: “Alles wat de mens wil, is er al in de natuur, veel slimmer en beter dan wij het kunnen bedenken. Vlas is een natuurproduct dat bij uitstek geschikt is voor bouwisolatie. Het heeft goede isolatiewaarden voor temperatuur en geluid, is natuurlijk vochtregulerend, licht en sterk. Bovendien is vlas herbruikbaar en natuurlijk afbreekbaar.”

Vlas (Linum usitatissimum) is een plant uit de vlasfamilie (Linaceae). Het is een gewas dat al heel lang wordt verbouwd. Vezelvlas wordt bijvoorbeeld geteeld voor de vezel en al meer dan zesduizend jaar gebruikt voor linnen. Olievlas wordt geteeld voor lijnzaadolie. Planten van olievlas zijn korter en meer vertakt dan die van vezelvlas en worden verbouwd voor de zaden, waaruit de olie wordt gewonnen.

De innovatieve vlasproducent heeft de mogelijkheden van het natuurproduct vlas vertaald in bouwisolatie, geo-toepassingen en onderdelen voor de automotive industrie. Isovlas zegt hierover: ‘Het tempo waarmee de toepassingen van vlas in aard en volume groeien, versnelt met de dag. Logisch, want het materiaal levert voor het hele productieproces, de toepassingstijd, de recycling en de weder opname door de natuur een vermindering van CO2 op. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de lange levensduur.’

Isovlas verwerkt restvezels van de linnenindustrie en is een Cradle to Cradle product. “Wij zijn overtuigd van de kracht en de duurzame kwaliteit van vlas.” zegt Rogier, “Het isolatiemateriaal is kort cyclisch hernieuwbaar en herwinbaar, haalt CO2 uit de atmosfeer, slaat dit op en is van nature temperatuur- en vochtregulerend. Een extra voordeel: het materiaal bevat geen schadelijke stofdeeltjes en is recyclebaar. Isoleren met vlas is al meer dan 80 jaar, met name in Duitsland, een beproefde oplossing.”

De typen PL en PN bouwisolatie zijn bedoeld voor passiefhuizen en nul-energiewoningen. ‘De materialen hebben een hoge temperatuurdempingsfactor, dus warmteopslagcapaciteit. In de zomer kan dit, bij een temperatuur van 30˚C buiten, resulteren in een binnentemperatuur van circa 23˚C. In de winter geldt het omgekeerde: bij -5˚C blijft het met het isolatie type PL binnen 21˚C. Door vloer, wanden en dak met Isovlas te isoleren schep je een comfortabel binnenklimaat.’  PL is een isolatie product voor de lichte constructiebouw en houtskeletbouw. Het is een voorraad product, terwijl PN alleen op aanvraag te verkrijgen is en meer wordt toegepast in slankere constructies. Het verschil zit in densiteit, isolatiewaarde (lambda-waarde) en prijs. “Als je er meer over wilt weten, neem dan graag contact met ons op.” Dit kan via de contact button op de Isovlas aanbod pagina op TinyFindy.

De in deze blog verwerkte foto’s zijn eigendom van Isovlas.

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website