Op een solide fundering kan je bouwen

Hoewel een Tiny House klein is, is het wel een echt huis, bedoeld om permanent in te wonen. En een goed huis begint met een goede fundering. Je wilt immers stevig en waterpas staan en niet het risico lopen op scheef zakken, waardoor je constructie onder spanning komt te staan, scheuren kunnen ontstaan en leidingen kunnen buigen ….. of zelfs barsten.

Jan-Willem van der Male van Tiny House Academy besteedt in z’n online cursus een volledig hoofdstuk aan mobiliteit en de verschillende manieren van funderen. De enthousiaste Tiny House bewoner en architect geeft met plezier een toelichting op de meest voorkomende oplossingen.

Voor Tiny Houses op wielen zijn er verschillende mogelijkheden om een stevige fundering onder je huis te bouwen. Jan-Willem zegt: “Het bekendst zijn de trailers, die je mag vervoeren met een BE-rijbewijs en waarop een huisje kan staan van zo’n 3 x 7 meter met een maximaal gewicht van 3500 kg en een maximale hoogte vanaf de grond van 4 meter. Je kan je huis ook op een stacaravan trailer bouwen. Voor vervoer over langere afstanden heb je dan nog wel een dieplader nodig. Of je kan een Tiny House bouwen op een platte kar, hiervan zijn mooie voorbeelden in Nederland. Voor vervoer ben je dan beperkt tot 25 km/uur achter een landbouwvoertuig.”

Het modulaire onderstel van TinyStee kan worden gebruikt voor verplaatsen van je Tiny House op een aanhanger tot 3500 kg, maar ook voor het laden van je Tiny House op een dieplader, zodat er geen dure kraan voor het laden en lossen nodig is. Als je je huisje op het frame bouwt/bevestigt, kun je het over een korte afstand verplaatsen met een trekker of ander langzaam-verkeer-voertuig.

Wil je een Tiny House zonder wielen bouwen, dan heb je een echte fundering nodig. Een voordeel: Dat hoeft geen zware fundering te zijn. Jan-Willem: “Zo kan je in veel gevallen uit de voeten met bedrijfsvloerplaten. Deze platen worden veel gebruikt op bedrijventerreinen. Het zijn betonnen stoeptegels van 2 bij 2 meter. Maar ze bestaan ook in 2 bij 1 meter, en in verschillende diktes, afhankelijk van het gewicht waarmee ze belast zullen worden. Bedrijfsvloerplaten worden op een zandbed gelegd. Voor een gemiddeld Tiny House zouden zes platen al volstaan.”

Voor een echte fundering kan je ook gebruik maken van een schroeffundering. Bob Stokkingreef van Schroeffundering Holland heeft inmiddels diverse Tiny Houses gefundeerd. De specialist deelt graag zijn ervaringen.

“Een fundering is van essentieel belang. Als de basis goed is, kan de verdere bouw hierop aansluiten.” Bob vervolgt: “Een schroeffundering is een goede oplossing voor het circulair funderen van een Tiny House. Wat wordt gemonteerd kan ook weer worden gedemonteerd.”  Voor een schroeffundering moet de bodem wel vrij zijn van obstakels, zoals puin en wortels. Een schroeffundament kan worden aangebracht in veen, klei, leem en zandgrond en moet worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf met speciaal ontwikkelde montagemachines. Bob: “Denk bijvoorbeeld aan kleine compacte handmachines, een hydraulisch rupsvoertuig en een hydraulische boorkop aan de kraan.”

Schroeffunderingen Holland levert verschillende typen fundamenten met diameters van 76 mm tot 140 mm en een vaste lengte van 2 meter, verlengbaar naar de vaste zandlaag tot wel 20 meter of dieper. Ook kan een stelmogelijkheid worden gemonteerd op het schroeffundament. “Dit is een maatwerkmodule, die voor elk Tiny House anders is. Het systeem is volledig recyclebaar en wordt trillingvrij en zonder overlast voor de nabije omgeving gemonteerd.” sluit de fundering specialist af met gepaste trots.

 

Prijsvraag: groeten uit… deel 2

Nu vakantie vieren in het buitenland voor velen van ons niet gaat, , kun je de hele zomer meegenieten met de verzonnen Europa reis van Finny Thow, een reislustig klein huisje op wielen, dat samen met zijn vriend Bob Spacious de wereld ontdekt. En je kan nog een gratis overnachting in een Tiny House winnen ook!  Let op, je hoeft de antwoorden nu nog niet te geven. In september geven we je de kans dat te doen via een formuliertje in de eerste blog van september.

Wil je meer lezen over de belevenissen van Finny en Bob tijdens hun eerdere rondreis door Europa, dan kan je hier gratis het prentenboek downloaden Finny en Bob ontdekken Europa om lekker weg te dromen. Alle goede inzendingen maken ook nog eens kans op één van drie gedrukte exemplaren, die we als extra prijs uitloven.

 Waar is Finny deze keer?

 

Tekst en illustraties: Marcel van Mierlo

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website