Go go gadget house

Dat je klein woont, wil niet zeggen dat je niet modern kunt wonen. Met allerlei innovatieve technologie in je Tiny House. Sterker nog, je kunt er juist voor kiezen je Tiny House slim te maken. Met domotica automatiseer je als het ware je huis zodat je alle technologie op afstand kunt bedienen. Zo krijg je een smart small home!

Heb je dat nu echt nodig in zo’n kleine woning? Nee, maar het kan wel heel handig zijn om op een warme dag alvast je airco aan te kunnen zetten als je naar huis rijdt. Of je verwarming in de winter op afstand te kunnen regelen. In principe kun je met een domotica systeem alle elektronica in je huis aan elkaar koppelen. Welke functies zijn de moeite waard om te automatiseren in je Tiny House?

Verwarming en verkoeling

In een Tiny House heb je sneller uitersten als het gaat om klimaatbeheersing. Het wordt er sneller warm in de zomer en ook sneller koud in de winter. Zodra de zon op je huisje staat loopt de binnentemperatuur snel op, zelfs in de winter. Wanneer je de hele dag of langer van huis bent is het heel fijn om op afstand de temperatuur in huis te kunnen beïnvloeden. Des te meer als je huisdieren hebt die thuis blijven.

Zonwering

Ook zonwering speelt een belangrijke rol bij klimaatbeheersing in een Tiny House. Het zou natuurlijk helemaal handig zijn als je de ramen van je huis op afstand via een app zou kunnen bedienen. Dat is in theorie mogelijk met domotica. Een vaker gebruikte toepassing is het op afstand bedienen van de raambekleding. Bijvoorbeeld: je wilt de gordijnen dicht wanneer de zon erop schijnt, maar zodra die weg is wil je ze weer open zodat je planten ook licht krijgen. Er zijn diverse soorten elektronische  raambekleding beschikbaar die je kunt automatiseren, zoals bijvoorbeeld een elektrisch rolgordijn.

Verlichting

Je kunt je afvragen wat het nut is van het op afstand kunnen bedienen van de verlichting van je Tiny House. Zoveel verlichting is er immers niet. Maar er zijn redenen te bedenken. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent en toch de indruk wilt wekken dat er iemand thuis is om inbrekers af te schrikken. Of om de verlichting beneden uit te kunnen schakelen wanneer je lekker op je loft ligt te ontspannen.

Beveiliging

De meeste Tiny Houses hebben geen deurbel. Je hoort het ook wel als iemand aanklopt. Dus een deurbel met camera zodat je kunt zien wie er voor de deur staat is misschien niet de meest voor de hand liggende ‘smart solution’ voor een Tiny House. Maar er zijn wel beveiligingsmethoden die nut kunnen hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld sensoren die je laten weten wanneer er een raam of deur in je huis geopend wordt. En, als je erg afgelegen woont, kun je ook overwegen een camera te installeren. Die je dan weer op afstand kunt bedienen door middel van domotica.

Offgrid installaties

Veel zonne-energie installaties hebben de mogelijkheid om door middel van een app op afstand je verbruik te kunnen monitoren. Je kunt zien hoeveel stroom er binnenkomt en uitgaat en hoeveel er nog in de accu’s zit. Dat is niet alleen leuk om te volgen, het stimuleert je nog zuiniger om te gaan met je energie.

Onzin of eco-vriendelijk?

Voor veel mensen is het ecologische aspect van wonen in een Tiny House van belang. Back to basics, minder energie gebruiken en zo je ecologische footprint verkleinen. Is al deze apparatuur dan wel te verenigen met die gedachte? Niet alle technologie is verkeerd. Door technologie slim te gebruiken kunnen we apparatuur efficiënter gebruiken en ons energieverbruik juist verlagen. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten die je warmtebehoefte afstemmen aan wanneer je daadwerkelijk thuis bent. Door de manier waarop we elektronische apparatuur te gebruiken te vereenvoudigen kunnen we energieverspilling tegengaan en geld besparen. Je kunt apparaten inschakelen op die momenten waarop stroom het meest voorradig is, bijvoorbeeld wanneer je zonnepanelen hebt en overdag de wasmachine laat draaien.

Deze technologische snufjes zullen de een meer aanspreken dan de ander. Maar ook dat is het mooie van Tiny Houses: wat jij belangrijk of fijn vind geef je een plek in je huis. Zodat het echt jouw unieke thuis wordt.

 

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website