Kleine huisjes, groots ingericht

De beperkte ruimte in een Tiny House dwingt je tot het maken van bewuste keuzes bij de inrichting. Welke meubels schaf je aan? Hoe creëer je bergruimte? Ga je functies combineren door met inklapmeubels te werken? Dat wil je toch echt besluiten voordat je begint met de bouw van je huisje. Maar er is meer. Hoe zorg je ervoor dat de ruimte ook echt ruim aanvoelt, en fris, en groen? Je kleurkeuzes en raam- en muurdecoraties zijn daarvoor superbelangrijk. TinyFindy heeft de interieur specialisten om advies gevraagd.

 

KLEUR EN DECORATIE

De interieur adviseurs van Luxaflex hebben een paar goede tips voor je, als het gaat om kleurstelling en raam-, en wanddecoratie:

Donkere kleuren kunnen heel sfeervol zijn, maar in een Tiny House is dat geen goed idee omdat een kleine ruimte nu eenmaal groter oogt door lichte kleuren te gebruiken. Kies voor een lichte vloer en leg deze in de lengte van je huisje. Ook een stijlvolle lichtgrenen visgraatvloer oogt ruimtelijk.

Ben je ook zo’n fan van groen in huis? Veel planten in je woning is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel hip. Hoewel je in je minihuis natuurlijk weinig ruimte hebt, kun je ruimte besparen door je planten verticaal op te hangen. Denk aan het bevestigen van kippengaas aan een leeg stukje muur en hang daar plantenbakken en potten met haken aan. Of hang meerdere smalle planken onder elkaar aan een muur en zet die vol met kleine stijlvolle potten met kamerplanten.

foto: handcrafted movement

Raambekleding tot op de grond is vanwege de beperkte ruimte niet praktisch in een Tiny House. Het handigst is een alternatief dat alleen de ramen zelf in beslag neemt, zoals rolgordijnen, die in allerlei dessins verkrijgbaar zijn. Ondanks dat je als Tiny House bewoner in de warmere periodes van het jaar waarschijnlijk het liefst grotendeels buiten leeft, wil je natuurlijk wel ’s nachts in bed met rust gelaten worden door muggen en ander ongedierte. Dus overweeg naast raambekleding ook te investeren in op maat gemaakte horren. Zo kan je ongestoord van je welverdiende nachtrust genieten.

foto: build Tiny

MULTIFUNCTIONELE MEUBELS

Ook de inrichtingsdeskundigen van Easy Living delen graag hun interieur kennis:

Het is een pré om bij de inrichting van een Tiny House handig om te gaan met de ruimte en de keuze van meubels. Door slim na te denken over de plaatsing en de keuze van het product kan er extra ruimte worden gewonnen.

Maak gebruik van de ruimte die je hebt; heb je hoogte? Ga voor opbergruimte de lucht in of creëer op een andere manier in de hoogte opties voor meer leefruimte. Kijk daarnaast ook goed of er verloren ruimtes kunnen dienen als opbergruimte. Denk daarbij aan ruimte onder een trap, tafel of andere meubels.

foto: Minimaliste 2

Wat zeer ruimtebesparend en efficiënt werkt, is om ervoor te zorgen dat het meubel multifunctioneel is. Denk bijvoorbeeld aan een slaapbank. Zo gebruik je de ruimte die er is voor 2 functies tegelijk. Bij een goede slaapbank kan het bed dienen als je eigen bed óf je kiest ervoor om op deze manier een logeermogelijkheid te bieden in je Tiny House. Een multifunctioneel meubel zorgt ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de ruimte.

Vaak wordt er gekozen voor een vast bed in de ruimte. Dit bed wordt alleen gebruikt tijdens de nachtrust, maar zal overdag zeer veel ruimte afpakken van de leefomgeving. Denk daarom ook eens aan een opklapbaar bed. Een bed kast is zeer gebruiksvriendelijk. Overdag hou je veel ruimte over en ‘s avond klap je het bed uit. Nog handiger: bed kasten zijn ook te combineren met een tafel, bureau of bank. Hierdoor wordt dit meubel multifunctioneel.

Er zijn tegenwoordig ook handige tafels verkrijgbaar, die gemakkelijk opklapbaar zijn en met gemak groter of kleiner kunnen worden gemaakt.

foto: Damselfly House, Zyl Vardos

De specialisten van Luxaflex en Easy Living helpen je graag op weg met de inrichting van je Tiny House. Gebruik lichte kleuren, veel planten, strakke raambekleding en een slaapbank of opklapbed. En van verloren ruimte maak je misschien wel jouw ideale kastje. Met een beetje creatief denken kom je een eind.

EN ER IS MEER

Heb je de smaak te pakken, dan zijn hier nog wat leuke links voor meer inspiratie:

MILLENIAL TINY HOUSE
Een superslim Tiny House interieur uit Nieuw-Zeeland

SLIM MEUBEL VOCATIV
Multi, multi functioneel meubel

7,5 M2 TINY HOUSE IN CHINA
Dit huisje is een meubel. Piepklein en slim ingedeeld.

MATROSHKA DESIGNMEUBEL
Is het een bed, bank, tafel of bureau?

Tekst: Marcel van Mierlo. Bron: Luxaflex en Easy Living. Foto credit eerste foto: Cubist Engineering.

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website