Geen kluitje in het riet

In de gemeente Midden-Delfland is een Tiny House dorpje ontstaan met de vrolijke naam ‘Kluit’. Er komen in totaal negen Tiny Houses te staan, deze mogen op grond van de gemeente Midden-Delfland bewoond worden voor de periode van vijf jaar met een mogelijke verlenging van vijf jaar. We gingen voor je op bezoek bij de bewoners van Kluit om meer te weten te komen over dit mooie project.

Het is vijftien februari 2017. De zaal van de Dorpshoeve in Schipluiden loopt vol geïnteresseerden voor de informatiebijeenkomst over Tiny Houses, georganiseerd door OGP Midden Delfland. Een grote groep jongeren neemt plaats achterin de zaal. Halverwege de avond zal deze groep demonstratief weglopen uit de bijeenkomst. Dit is opzet, vooraf afgesproken. Ze willen niet wonen in ‘hondenhokken’ maar willen degelijke starterswoningen. In de pauze blijkt dat enkele van hen best open staan voor het wonen in een Tiny House, als ze eenmaal een beter beeld hebben van wat het precies is. Ondertussen gaan Marjolein Jonker en Monique van Orden verder met hun presentatie voor de ruim veertig mensen die blijven zitten. Jong en oud, oprecht geïnteresseerd in klein wonen en genoegen nemen met genoeg. Uit deze groep ontstaat een gedreven initiatiefgroep die het samen met de gemeente voor elkaar krijgt: een pilot project met tien Tiny Houses voor de periode van vijf tot tien jaar. Waar andere initiatiefgroepen het als een grote uitdaging ervaren om een locatie te bemachtigen voor hun project, werd de initiatiefgroep Tiny House Midden-Delfland gelukkig niet met een ‘kluitje in het riet’ gestuurd.

Tweeënhalf jaar later bezoeken Marjolein en Monique opnieuw Midden-Delfland en gaan langs bij ‘Kluit’; het Tiny House dorpje dat in Den Hoorn is neergestreken. Kluit is ook de naam van de vereniging van bewoners. We worden ontvangen door Marijke die samen met haar man Arjen en hun zoons Jan en Faas in een beeldschoon Tiny House op Kluit wonen. Ze zijn de laatste bewoners die op de strook grond zijn neergestreken, nadat het hen duidelijk werd dat een plek in hun geliefde gemeente Noordwijk er voorlopig niet in zat. Maar ze vinden het fijn hier, al is het even wennen. Marijke en haar gezin wonen nog maar acht weken op kluit. Een Tiny House project, het (laten) ontwerpen en bouwen van een klein huisje op maat en het vinden van een woonlocatie, dat kost behoorlijk wat energie en doorzettingsvermogen. Ze moeten dan ook nog even ‘landen’ en tot rust komen. Maar, het huis bevalt hen uitstekend en de gemeenschap op Kluit is een gemoedelijk geheel, dus dat gaat goed komen.

Marijke is interieur architect en heeft het huisje zelf ontworpen met hulp van ervaren Tiny House designer Timothy Meaker van Noordwijk Klein. Timothy heeft de puntjes op de i gezet in Marijkes ontwerp en een lichtplan voor het huisje ontworpen. Het resultaat is een heel ruimtelijk huis met enorm veel sfeer. De inrichting met slim hoogtegebruik maakt dat het voldoende ruimte biedt voor een gezin van vier. Het voelt knus, prettig, licht en warm en ziet er solide uit. Het huisje is gebouwd door Tiny House bouwer Dimka Wentzel die zijn vak duidelijk heel goed verstaat. Op dit moment is het huisje nog aangesloten op stroom en waternet, in de toekomst willen Marijke en Arjan het Tiny House uitrusten met zonnepanelen. Marijke is zichtbaar vereerd met alle complimenten die ze over haar huis ontvangt. Niet alleen van ons, maar ook tijdens de open dag die ze in september met het hele Tiny House village hebben gehouden en die heel druk bezocht werd. Marijke: ‘Ik ben wel eens gevraagd om de bouwtekeningen, maar die ga ik niet verkopen. Dit is ons eigen, unieke huis en dat wil ik graag zo houden’.

Het eerste Tiny House dat je tegenkomt op Kluit is van Casper en Janneke, de kartrekkers van de initiatiefgroep. Ze wonen in een Tiny House met twee woonlagen dat ze zelf hebben gebouwd, de basis is een bouwpakket. Ook Oek de hond woont in het huisje en heeft soms gezelschap van oppashonden.

De vereniging Kluit huurt zo’n 4000 m2 van de gemeente waarop naast negen Tiny Houses een gemeenschappelijk huisje en een gemeenschappelijke berging/klusschuur worden geplaatst. De gemeente heeft nutsvoorzieningen en riolering aangelegd voor het pilot project. Het is een lange, smalle strook grond met aan een kant zicht op veel groen, aan de andere kant een industrieterrein. Het ademt rust uit. Een heel geschikte plek waar ook niet veel anders zou passen. Op de website van Kluit kun je heel veel informatie vinden zoals een gaaf informatief animatiefilmpje.

Ook stellen de bewoners zich op de website aan je voor. Ze zijn van plan meerdere open dagen organiseren die je te zijner tijd ook op de website aangekondigd zult zien. Want Kluit is niet alleen maar een mini-dorpje in Midden-Delfland, de bewoners willen graag met hun project bijdragen aan de ontwikkeling van Tiny Living en duurzaam wonen. De gemeenschap stelt zich open op en wil actief bijdragen aan activiteiten in de buurt. Dat is toch een prachtige aanvulling voor de gemeente, vind je ook niet? Wij hopen dat ze die verlenging na vijf jaar zullen krijgen en dat veel gemeenten dit voorbeeld mogen volgen.

Wensen de bewoners van Kluit heel veel woonplezier, en nogmaals hartelijk dank aan Marijke voor de warme ontvangst!

Met dank aan Marijke voor de prachtige foto’s van haar Tiny House.

 

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website