Goed voor elkaar in Tiny House Techum

Begin 2017 startte er een bijzonder project in Leeuwarden: Tiny Houses Techum. Een initiatief van de gemeente Leeuwarden om een permanent wijkje te creëren met tien verschillende Tiny Houses. Ondergetekende en Monique van Orden, voorzitter van stichting Tiny House Nederland brachten een bezoek aan het wijkje en wat waren onder de indruk van de geweldige organisatie door de gemeente Leeuwarden! Er is vooraf ontzettend goed nagedacht over dit project en dat werpt nu zijn vruchten af.

Aankomende bewoners Kenneth en Caroline wachten ons op als we aan komen rijden. Onder een enorme carport staat een tafeltje en stoeltjes klaar en het theewater staat ook al op. We worden hartelijk ontvangen door deze blije Tiny House bewoners in spe, die ons met liefde alles vertellen over Techum. De carport is onderdeel van het project en gebouwd door de gemeente. Ieder Tiny House heeft een eigen berging voorzien van elektriciteit en een overdekte parkeerplek. Het is de bedoeling dat er niet bij de huizen geparkeerd wordt straks, al kun je wel met de auto bij je huis komen om bijvoorbeeld de boodschappen uit te laden. Het ziet er heel mooi en praktisch uit.

De selectie

Kenneth en Caroline vertellen ons over het proces en hoe de gemeente Leeuwarden het hele project heeft vormgegeven. De Zuidlanden is een nieuwbouwwijk aan de zuidkant van het dorp Goutum. De gemeente zag in de Tiny House beweging een nieuwe woonwens tot uiting komen en wilde die vraag faciliteren, en zo meteen een overgang creëren van het dichtbebouwde Zuidlanden naar het omliggende groene agrarische gebied.  Er werd een kader opgesteld van spelregels en aangepaste welstandseisen. Iedereen die interesse had om in het wijkje te wonen kon een ontwerp van hun gewenste Tiny House insturen, dat hoefde nog geen gedetailleerde bouwtekening te zijn. Ruim zestig ontwerpen zijn ingediend. Deze werden getoetst aan de voorwaarden en wie daaraan voldeed ging door naar de volgende ronde, dat waren achtendertig inzendingen. Uit de overgebleven ontwerpen zijn uiteindelijk tien gelukkige Tiny House woondromers geselecteerd die hun Tiny House in het project mochten realiseren.

Het kader

De gemeente Leeuwarden wil graag dat het project een succes wordt en heeft daarom goed nagedacht over een kader waarbinnen de Tiny Houses en hun bewoners moeten passen. Bij veel gemeenten heerst een tikje angst voor verrommeling of het later uitbouwen van de huisjes, Leeuwarden heeft dat op de volgende manier opgelost. Iedere kavel meet maximaal 40 m2. Daaromheen hebben de bewoners nog een strook grond van 1 meter rondom de woning die ze zelf onderhouden. De overige grond blijft in beheer van de gemeente, die het groen aanplant en onderhoudt. De bewoners hebben wel inspraak in het type beplanting, zo zijn er al stemmen opgegaan om wat fruitbomen te planten. Er komen natuurlijke afscheidingen tussen de kavels en als de bewoners een gezamenlijke moestuin willen aanleggen is dat ook bespreekbaar. De kavels onder de huisjes worden in erfpacht uitgegeven, inbegrepen is het gebruik van de berging en carport.

De Tiny Houses mogen niet meer dan 40 m2 woonoppervlak en 150 m3 inhoud hebben. Je kunt dus een huis met twee woonlagen bouwen, maar het kan nooit te groot worden. Wanneer je voor een kleiner vloeroppervlak kiest houdt je ruimte over voor een terras. De maximale hoogte van de huizen is vastgesteld op 6 meter. Daarnaast zijn er kaders voor de te kiezen bouwmaterialen en kleuren opgesteld. Sommige mensen zullen wat fronsen over zo veel regels, maar het resultaat is dat je een wijkje krijgt met een diversiteit aan Tiny Houses die toch mooi bij elkaar passen. Kenneth: ‘het voorkomt een rommelige uitstraling, en dwingt de bewoners ook om voor kwaliteit te kiezen’.

De Tiny Houses kunnen op alle voorzieningen worden aangesloten, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor off-grid oplossingen. Aansluiting op de riolering is verplicht in Techum.

De Tiny Houses

Bij de kavels waar nog niet gebouwd wordt staan bordjes met een afbeelding van het ontwerp en wat informatie over de te bouwen huizen. Momenteel zijn er vier Tiny Houses in aanbouw waarvan er een bijna klaar is. Eigenaresse Gea komt aangereden en sluit zich bij ons groepje aan. Ze is zichtbaar blij met en trots op haar huisje en kan niet wachten om er eindelijk in te gaan wonen. Maar het is bouwvak, dus de bouw ligt tijdelijk stil. Nog even geduld dus. Met een beetje hulp van de bewoners van het Tiny House straatje in Hardegarijp heeft Gea zonder problemen een hypotheek kunnen afsluiten voor haar Tiny House. Haar huisje wordt gebouwd door Willemsen Veenendaal en ze heeft 37 m2 BVO (Bruto Vloer Oppervlak). Voor de fundering is gekozen voor een balansfundering, wat zoveel is als een fundering van piepschuim blokken met een laag beton bovenop en aan de zijkanten. Deze fundering mag tot 20.000 kg dragen.

Carolien heeft in september 2017 de Tiny House workshop van Marjolein in het klein gevolgd en is samen met Kenneth op zoek gegaan naar hoe ze hun droom van eenvoudig en groen wonen in een Tiny House konden realiseren. Kenneth en Carolien zijn verliefd geworden op de Indigo van Woonpioniers. Hun huisje zal 50 m2 woonoppervlak meten en wordt naar verwachting in maart 2020 opgeleverd.  Ze kunnen net als Gea niet wachten tot het zover is.

Bewonersvereniging

De groep van 10 loterijwinnaars is heel divers, in leeftijden variërend van begin 20 tot 70+. Kenneth verwacht dat rond deze tijd volgend jaar alle Tiny Houses gebouwd en bewoond zullen zijn. Er zijn mensen bij die al in Leeuwarden wonen, maar ook mensen van buiten de gemeente. De bewoners ontmoeten elkaar regelmatig. Sinds de loting houden ze eens per maand bijeenkomsten en nu de bouw begonnen is treffen ze elkaar bij de carport. Er is een bewonersvereniging opgericht die de belangen van de bewoners behartigd. Het is dus geen VVE, omdat de bewoners geen eigenaar van de grond zijn. Ook worden er zaken gezamenlijk georganiseerd om geld te besparen, zoals heien voor de fundering van de huisjes. Ook dat is goed voor elkaar in Tiny House Techum.

Complimenten aan de gemeente Leeuwarden!

Monique van Orden en ik willen de Gemeente Leeuwarden van harte complimenteren met dit project. We zijn erg onder de indruk van de organisatie en wat worden we blij van de diversiteit van de prachtige Tiny Houses. Ondanks dat de gemeente een kader heeft gesteld hebben de bewoners veel keuzevrijheid gekregen. Er is veel inspraak in hoe het project wordt vormgegeven en het draait hier echt om betaalbaar, kleinschalig en eenvoudig wonen in een groene omgeving. Een prachtig voorbeeld dat hopelijk veel navolging zal krijgen.

Hartelijk dank aan Kenneth, Carolien en Gea voor de uitgebreide rondleiding en het zo enthousiast doen van jullie verhaal. We komen zeker nog eens terug!

4 comments

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website