Het eerste Tiny House in Den Helder

Begin dit jaar schreven we een blog over het Vissershuisje, het eerste permanent bewoonde Tiny House dat in Den Helder zou gaan verrijzen. Woningstichting Den Helder zocht bewoners voor dit prachtige Tiny House en schakelde onze hulp in bij die zoektocht. Eind september van dit jaar begon de bouw en in oktober namen we een kijkje bij dit bijzonder mooie Tiny House in aanbouw.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat de bouw van het eerste Tiny House in de Falgatuinen in Den Helder van start kon gaan. Woningstichting Den Helder realiseert hier een permanente wijk met meer dan dertig ruime kavels waar de bewoners hun eigen Tiny House én ook nog een bijgebouw op mogen realiseren. Omdat het om een permanent woonproject gaat en niet tijdelijk, was er heel wat tijd en energie voor het creëren van draagvlak nodig. Een permanente bestemmingswijziging moest ook aangevraagd worden, dat zijn lange trajecten. Maar nu is het dan eindelijk zo ver. Op twee van de kavels komt een Tiny huurhuisje in de sociale huur: het Vissershuisje en het Rupshuisje. Beide zijn unieke ontwerpen van architectenduo Min2 bouw-kunst uit Bergen die niet zullen misstaan in de parkachtige omgeving van het project.

Het Vissershuisje zoekt de grenzen op maar mag nog ‘tiny’ heten met zijn nét geen 50 m2 woonoppervlakte. Het huisje meet 8 meter hoog en staat op palen, waardoor het vanaf de bovenverdieping een mooi uitzicht biedt over de nieuw te vormen groene wijk. De grote glazen gevel brengt veel daglicht in huis en de indeling is verrassend ruim. Beneden bevinden zich de woonkamer en keuken, een installatieruimte en het toilet. Op de eerste verdieping zijn de badkamer en slaapkamer gesitueerd, vanuit de slaapkamer kijk je neer op de woonkamer en op de tuin van de 620 m2 tellende kavel.  Er komt een thermisch gemodificeerde horizontale gevelbekleding op het Vissershuisje en aan de voorkant komen vijf zonnepanelen voor duurzame energiewinning.

Via de oproep op TinyFindy zijn veel aanmeldingen binnengekomen van potentiële bewoners voor het Vissershuisje en voor de andere kavels in de Falgatuinen. Woningstichting Den Helder heeft geïnteresseerden gevraagd waarom ze in het Vissershuisje en in dit project, op deze manier willen wonen. Daarop kwamen hele mooie antwoorden binnen. Het gaat veelal om het verkleinen van de ecologische footprint, meer natuur om je heen willen, eenvoud en vrijheid. Maar ook om het hebben van minder lasten zodat je meer ruimte hebt om je tijd anders te besteden. Zoals Marina en haar man, die als drijfveer hebben dat ze zorg goedkoper en bereikbaarder willen maken. Doordat ze straks goedkoper wonen kunnen ze minder hoge tarieven vragen voor hun diensten.

Een trotse Sander Quartel van Woningstichting Den Helder in het nieuwbouw Tiny House: Het Vissershuisje

Uit alle Tiny House aspiranten die zich aangemeld hebben zijn Mick en Romy verkozen als gelukkige bewoners van het Vissershuisje. Mick en Romy zijn een jong stel van midden twintig uit de regio Heiloo. Ze kijken er enorm naar uit om hun intrek in het gloednieuwe huur Tiny House te kunnen nemen. Het tweede Tiny House dat de Woningstichting gaat verhuren, het Rupshuisje, heeft ook al een bewoner: Peter. Hij kweekt als hobby bonsai boompjes die hij in het prachtige lichte Rupshuisje een vruchtbare plek kan geven. Tiny House, tiny boompjes. De bouw van het Rupshuisje zal naar verwachting begin 2020 starten.

Inmiddels hebben zijn er opties genomen op alle kavels in de Falgatuinen, maar het heeft nog steeds zin om je aan te melden volgens Sander Quartel van Woningstichting Den Helder. Dat komt omdat er in het proces ook mensen afhaken. Omdat ze de financiering van hun Tiny House niet rond krijgen of inmiddels een andere woning hebben gekocht. Zie de aanbod pagina van Woningstichting Den Helder op TinyFindy voor meer informatie.

De Falgatuinen wordt een wijk met allemaal verschillende Tiny Houses als het aan de gemeente Den Helder en aan de Woningstichting ligt, helemaal binnen de Tiny House filosofie. Er mogen maximaal vijf Tiny Houses on Wheels komen. De overige huisjes moeten aan de grond verankerd worden. Dit om de uitstraling van een permanente wijk te waarborgen. Het project stimuleert creativiteit en diversiteit en we zijn heel benieuwd hoe het gebied er over een jaar of twee uit zal zien. Een groene oase met een diversiteit aan prachtige kleine huisjes, denken wij. We wensen alle toekomstige bewoners en in het bijzonder Mick, Romy en Peter, heel veel woonplezier! We komen graag eens op de koffie als jullie gesetteld zijn 😉

 

 

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website