Huur een uniek Tiny House in Den Helder

Er zijn nog nauwelijks Tiny Houses te huur in Nederland. Woningstichting Den Helder zoekt echter bewoners voor het nieuw te bouwen Tiny House: het ‘Vissershuisje’. Het huisje is naar verwachting vanaf de zomer bewoonbaar, meet 48 m2 woonoppervlak verdeeld over twee woonlagen en staat op een zeer ruime kavel van 620 m2 in het groen. Een gloednieuw en uniek Tiny House huren in een toonaangevend en permanent Tiny House woonproject in Nederland, is dat nu geen kans uit duizenden?

In Den Helder verrijst in 2019 een heel bijzondere wijk met maar liefst 30 Tiny Houses. De bestemmingswijziging is eindelijk goedgekeurd door de gemeente en er mag dus gebouwd gaan worden. Woningstichting Den Helder is initiatiefnemer van de Falgatuinen, zoals de wijk gaat heten en verhuurt daarop kavels waarop men een eigen Tiny House mag realiseren. Daarnaast bouwt de woningstichting ook twee Tiny Houses bestemd voor sociale huur. Een daarvan is het ‘Vissershuisje’. Dit beeldschone Tiny House is ontworpen door architectenbureau Min2 bouw-kunst uit Bergen en je kunt je nu kunt aanmelden als nieuwe bewoner. TinyFindy ging op bezoek bij het architecten duo Maarten en Jetty Min om wat achtergrondinformatie over het huisje te krijgen, en sprak met Sander Quartel van Woningstichting Den Helder om alle ins and outs outs over het te huren Visserhuisje te weten te komen.

Design by Min2

Het was Jetty die op een dag besloot kleine huisjes te gaan ontwerpen. Terwijl ze een groot huis aan het bouwen was voor haarzelf en Maarten brak de crisis uit, wat haar aan het denken zette. De tijd was rijp om eenvoudiger te leven, zonder leningen en toestanden. Wat als ze een huis kon ontwerpen dat net zo veel woongenot opleverde als haar grote huis, maar wat toch ook eenvoudig en betaalbaar was? Jetty ontwierp een serie kleine huisjes onder de naam ‘dune collection’, waaronder het Vissershuisje. Het uitgangspunt was: veel woonkwaliteit, maar ook eenvoud. Huisjes die bovendien voor de plek ontworpen werden waar ze kwamen te staan. Het Vissershuisje is ontworpen als een palenwoning aan het strand. Het heeft aan een kant een glazen gevel met een prachtige lichtinval voor een uitzicht op zee, de overige drie zijden zijn dicht. Natuurlijk kan het huisje ook op andere plekken staan. Je kunt kiezen hoe je het neerzet, afhankelijk van de locatie en of je van ochtendlicht of avondlicht houdt. Op de situatieschets hieronder zie je hoe het Vissershuisje in de Falgatuinen gesitueerd is.

Het Vissershuisje – praktische zaken

Het Vissershuisje biedt ruimte aan twee bewoners of een klein gezin, heeft op de begane grond van 32m² een woonkamer, open keuken (keukenblok met spoelbak), hal en verbrandingstoilet. Een vaste trap leidt naar de eerste verdieping van 16m². Hier bevinden zich de slaapkamer en doucheruimte. Bij het Tiny House hoort een ruim terras waar je in alle rust kunt genieten.

Op het dak van het Vissershuisje liggen zes zonnepanelen en het is voorzien van accu’s. De opgewekte elektriciteit is in de winter niet voldoende om elektrisch op te koken, een oven mee te verwarmen of een wasmachine op te laten draaien.  Het Tiny House is samen met een andere huisje aangesloten op een helofytenfilter. Het gebruik en onderhoud van het helofytenfilter is de verantwoording van de gebruikers. Het Vissershuisje is voorzien van een gasgestookte radiator (DRU Style 5) en een geiser. Voor een eventuele houtkachel verzorgt Woningstichting Den Helder de dak doorvoer (de houtkachel, de pijp en schoorsteen dient de huurder zelf aan te schaffen en aan te brengen).

Wonen in de Falgatuinen

In de Falgatuinen is ruimte voor ruim 30 Tiny Houses. De meeste huisjes worden door de toekomstige bewoners zelf ontwikkeld. In de directe omgeving van de Falgatuinen zijn winkels, sportfaciliteiten, openbaar vervoer en bibliotheek. Vanaf de Falgatuinen is de afstand naar de duinen nog geen kilometer en je bent met de fiets binnen 10 minuten op het strand of in het Helderse stadshart. In de stad aangekomen kun je de trein pakken, een bezoek brengen aan musea of aan de bibliotheek die is uitgeroepen tot beste bibliotheek van Nederland.

Kosten en aanmelden

De huurprijs van het Vissershuisje met de grond is € 675,- euro per maand, een optie tot koop is ook bespreekbaar. Het Vissershuisje moet nog gebouwd worden. De verwachting is dat het vanaf de zomer 2019 bewoond kan worden.

Is je interesse gewekt en wil je in aanmerking komen om het Vissershuisje te huren? Geef je om het milieu en wil je een kleine voetafdruk achterlaten op deze aarde? Vind je het een geen probleem om je energieverbruik aan te passen aan de seizoenen? Ben je graag veel buiten, houdt je van tuinieren? Ben je creatief en vindingrijk? Dan ben jij misschien wel de Tiny House bewoner die Woningstichting Den Helder zoekt voor het Vissershuisje!  Schrijf in een brief of mail wie je bent en waarom je meent dat je de ideale huurder voor het Vissershuisje bent. Mail je motivatie naar squartel@wsdh.nl. Het team van de woningstichting maakt vervolgens een selectie en nodigen de kandidaten uit voor een gesprek. De voorkeur gaat overigens uit naar een (jong) gezin.

 

 

 

 

2 comments

 • Jane brommet

  Wat n geweldige stap!! En een prima idee.
  Hoop dat dit artikel wat ik doorstuurt naar de wethouder in elst gld, hem zal inspireren.
  Ik wens Den Helder n leuke Tiny plek toe en nogmaals echt chapeau
  Vr gr jane( met tiny house)

  Reply
 • Het eerste Tiny House in Den Helder - TinyFindy

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website