Kleinhuizen voegt waarde toe in Zeist

Militair terrein Kamp van Zeist: een naam die niet heel gezellig aandoet, een plek met een roerige geschiedenis. Maar sinds eind vorig jaar staan er ineens een aantal Tiny Houses op de zanderige vlakte omringd door bos. Wat is hier aan de hand? Het is Tiny Village Kleinhuizen, een community van Tiny House bewoners die ontstaan is in Nieuwegein en nu zijn best gaat doen om Kamp van Zeist geschikt te maken voor natuur.

Kleinhuizen, Nieuwegein

In 2017 kreeg stichting Tiny House Utrecht in samenwerking met KantoorKaravaan toestemming voor een bijzonder project in Nieuwegein. Op een oude boomgaard van zo’n 3 hectare te midden van kantoorpanden mochten tijdelijk tien Tiny Houses komen te staan en bewoond worden, tot er een nieuwbouwproject van start zou gaan. Ze organiseerden allerlei leuke activiteiten, legden een bloemenweide en speeltuin aan en hielden open dagen. Kleinhuizen heeft aangetoond dat een Tiny House village een bijzonder mooie invulling kan geven aan tijdelijk onbenutte terreinen.

Foto: Tiny Village Kleinhuizen, locatie Nieuwegein

Op zoek naar een nieuwe locatie

In de tweede helft van 2019 werd duidelijk dat tijdelijk ook echt dat betekent: de groep moest uiterlijk voor het einde van het jaar een nieuwe plek gevonden hebben. Er werd naarstig gezocht en met de gemeente Nieuwegein gesproken. Die laatste was welwillend, maar het ontbrak aan een geschikte locatie in eigendom van de gemeente. Twee  van de bewoners hadden een ontmoeting met medewerkers van HOD Leegstandsbeheer en hoorden dat het Rijksvastgoedbedrijf een manier zocht om sociale controle te brengen op het Kamp van Zeist in de vorm van leegstandsbeheer. Het balletje ging al snel rollen en begin oktober stonden de eerste twee Tiny Houses er. De omgevingsvergunning is verleend voor een periode van anderhalf jaar.

Meer huizen in Kleinhuizen

Waar in Nieuwegein maar tien Tiny Houses vergund werden, zijn in Zeist vijftien Tiny Houses en hun bewoners welkom. Er is immers meer dan genoeg plek op het grote terrein waardoor ieder huisje genoeg privacy heeft. De extra plekken waren al snel opgevuld: Kleinhuizen heeft een flinke lijst met geïnteresseerden. Wat zo leuk is aan Kleinhuizen is dat alle Tiny Houses verschillend zijn. Sommige zijn zelf gebouwd, maar er zijn ook veel verschillende Nederlandse Tiny House bouwers vertegenwoordigd. Dat zorgt voor een mooie mix van zelfbouw en professionele bouw.

Een plek met geschiedenis

Misschien heb je nog nooit van de naam Kamp van Zeist gehoord, maar kun je je de vliegtuigramp nog herinneren bij het Engelse plaatsje Lockerbie? De rechtszaak van de Lockerbie-aanslag is op Kamp van Zeist gehouden. Het terrein is voor diverse militaire doeleinden gebruikt, zoals je op de website van Kleinhuizen kunt lezen. In 2006 is het bestemmingsplan gewijzigd: Kamp van Zeist gaat terug naar de natuur. Dat werd voor de opvang van asielzoekers tijdelijk uitgesteld, toen er tijdelijk een AZC gevestigd werd. Nu gaat het dan toch echt gebeuren en Kleinhuizen draagt haar steentje bij.

Steen eruit, groen erin

Het ruim drie hectare tellende deel van het terrein is al ontdaan van de meeste gebouwen en betonnen stelconplaten, waaronder een dikke laag ophoogzand tevoorschijn kwam. Hier en daar staan nog overblijfselen uit het verleden zoals een volleybalveldje. Langzaam maar zeker zullen die plaats gaan maken voor natuur. De plannen zijn nog in de maak, maar er wordt al gekeken naar hoe natuur het beste past op deze plek.

Loopeenden Fokke en Sukke en de kipjes Hannie, Hinnie, Hennie en Beyoncé hebben het alvast naar hun zin op hun nieuwe stekkie in Zeist.

Nuttige invulling van tijdelijk onbenutte terreinen

Sommige gemeenten vinden het spannend om een tijdelijke vergunning af te geven voor een Tiny House woonproject. ‘Krijg je mensen wel weer weg aan het einde van het project?’ is de vraag. De meest Tiny House bewoners hebben liefst een permanente woonplek, maar als dat niet mogelijk is dan is tijdelijk heel welkom. Een Tiny Houses woonproject kan een nuttige invulling geven aan tijdelijk onbenutte terreinen.

Tiny Village Kleinhuizen geeft hier het goede voorbeeld: ze hebben eerst tijdelijk een prachtig terrein in Nieuwegein mogen bewonen en zijn toen de vergunning ten einde liep naar een volgende plek verhuisd. Een plek die ze zelf hebben gezocht. De oude plek is heel netjes achtergelaten, alsof ze er nooit geweest zijn. Ook op Kamp van Zeist zullen de Tiny Houses tijdelijk zijn en uiteindelijk zal dit terrein een natuurgebied worden. Niets om bang voor te zijn dus, die Tiny Houses, maar om te verwelkomen, met open armen.

We wensen de bewoners van Kleinhuizen heel veel woonplezier toe. Hartelijk dank voor de warme ontvangst, we komen graag nog een keertje terug later dit jaar als het tiny village compleet is!

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website