Leven in de brouwerij in Hengelo

Op het terrein van de oude bierbrouwerij in Hengelo is een tijdelijk Tiny House wijkje gevormd. Voor vijf jaar mogen de eigenaren hier wonen, met dank aan de grote inzet van stichting Tiny Housing Twente, de medewerking van de gemeente Hengelo en de eigenaar van de grond. We spraken Jan Willem Aardema van de stichting en werden door de bewoners hartelijk welkom geheten in hun gezellige buurtje. Lange tijd lag het terrein braak, maar de Tiny Houses brengen nu weer letterlijk leven in de brouwerij!

Tiny Housing Twente

Tiny Housing Twente is een stuurgroep met leden van organisaties die zich vrijwillig inzetten om Tiny Housing in Twente mogelijk te maken. Al sinds 2016 zijn ze actief aan het lobbyen bij gemeenten om plek voor Tiny House woonprojecten te vinden, waarbij het uitgangspunt het twentse ‘naoberschap’ is. Jan Willem Aardema is directeur van Bouwschool Twente en heeft de stuurgroep opgericht. In 2016 bouwde hij met zijn studenten de ‘Tiny Tukker’ waarmee de stichting op pad ging om de Tiny House beweging onder Twentse gemeenten te promoten. Met succes, het wijkje in Hengelo is het eerste gerealiseerde project. Naar eigen zeggen heeft de stichting nog drie redelijk concrete projecten in de pijplijn zitten.

 

Hengelo aan kop

Stichting Tiny Housing Twente kwam in contact met de eigenaar van het brouwerij terrein en legde het idee van een Tiny House wijkje bij hem neer. De directeur van Ter Steege Vastgoed Beheer vond het een charmant concept en wilde ruimte geven aan dit initiatief, ook om er zelf lering uit te halen voor de bouw. De stuurgroep maakte een plan voor het project en filterde de ruim driehonderd geïnteresseerde aspirant bewoners die zich inmiddels hadden aangemeld terug naar de tien te verdelen plekken. De gemeente Hengelo wilde graag meewerken aan het project. Met name het enthousiasme van voormalig wethouder Marcel Elferink om de eerste Twentse gemeente te worden met een Tiny House woonproject, heeft ervoor gezorgd dat het wijkje er relatief snel is gekomen. Het vergunningentraject verliep gaandeweg steeds soepeler, naarmate er ervaring werd opgedaan met het toetsen van de innovatieve klein huisjes aan het Bouwbesluit 2012.

Foto’s: Claudia Blokhuis, zelfbouw Tiny House van Claudy en haar man – tiny@HOME

De bewoners

Tiny Housing Twente heeft enorm veel werk verzet om dit project te realiseren. Ze hebben altijd de insteek gehad dat de bewoners zelf zeggenschap moeten hebben over hoe hun Tiny House eruit komt te zien en hoe het buurtje wordt ingericht. Het resultaat is een prachtige diversiteit aan Tiny Houses en bewoners: van jonge gezinnen tot aan gepensioneerden. Deze door de stuurgroep bij elkaar gebrachte bewoners hebben een wooncoöperatie opgericht en houden een keer per maand een vergadering om het reilen en zeilen in het buurtje te bespreken. De taken worden verdeeld en er worden activiteiten georganiseerd. Zo liggen er bijvoorbeeld plannen voor de aanleg van een gezamenlijke moestuin. Ze hebben een missie die verder gaat dan wonen: ‘Een (maatschappelijke) meerwaarde creëren op het veld van de oude Brouwerij en de buurtbewoners. Tiny Housing en noaberschap combineren.’ Ze houden contact met de buurt rondom het Tiny House wijkje via een Facebook groep en organiseren open dagen voor belangstellenden. Via de Facebook pagina van de vereniging kun je op de hoogte blijven van alle activiteiten.

Foto’s: Debby Hekkens – Cube woning van Roel en Nienke

De Tiny Houses

Bij Tiny House Hengelo tref je een prachtige diversiteit van Tiny Houses aan. Van zelfbouw tot professionele op maat gemaakt huisjes tot fabrieksmatig geproduceerde kleine woningen. De eigenaars zijn zelf verantwoordelijk voor de bouw en hebben binnen de beperkingen van het Bouwbesluit de ruimte om bewust te kiezen voor dat wat ze mooi en belangrijk vinden als het gaat om hun woning. Drie van de Tiny Houses die er staan zijn door de bewoners zelf gebouwd. Natuurlijk moeten de huisjes aan het Bouwbesluit voor tijdelijke bouw voldoen en is er ruim aandacht voor brandveiligheid en toegankelijkheid voor hulpdiensten. De bewoners hebben zelf alle aansluitingen op het terrein aan laten leggen. Ze hebben de keuze om gedeeltelijk off-grid te gaan, met uitzondering van riolering.

Foto’s: Dierdre Kleine-Punte – Tiny House van Dierdre en haar man, gebouwd door Tiny House Limburg

De gastvrijheid in het inspirerende buurtje was geweldig. Niet alleen mochten we in maar liefst zes van de Tiny Houses binnenkijken, we werden ook nog eens getrakteerd op een heerlijke maaltijd. Heel hartelijk dank voor de warme ontvangst, bewoners van Tiny House Hengelo! We hopen dat jullie nog lang mogen genieten van elkaar en deze bijzonder plek in hartje Hengelo!

 

 

 

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website