Zweedse sferen in Almere

Een Zweeds ecologisch dorpje in de polder tussen Almere en Zeewolde, dat verwacht je niet zo snel. Toch bestaat het en het lijkt inderdaad net alsof je op vakantie bent, wanneer je in Bolderburen rondloopt. Initiatiefneemster Jessika Kersting leidt ons rond in haar bijzondere bouwproject en we kijken onze ogen uit. Wat een mooie en verrassend ruime huizen, wat een ontspannen sfeer, wat een prachtige natuur! We vertellen je er graag meer over en laten vooral ook de beelden spreken. Mocht je helemaal verliefd zijn geworden wanneer je aan het einde van deze blog gekomen bent, er is nog één Tiny House te koop in Bolderburen!

Jessika en Martin hebben zich laten inspireren door de boeken van de Zweedse Astrid Lindgren, die schreef over het fictieve dorpje Bolderburen. Een groene oase van rust en natuur waar mensen hun eigen eten kunnen verbouwen en er ruimte is voor een hechte gemeenschap. Hun doel is om een woonproject te realiseren met een mix van de volgende kenmerken: ecologisch, betaalbaar, met een strakke uitstraling en ruimtebesparing. Oftewel ‘lagom’, wat betekent: precies genoeg, niet te groot en niet te klein.

Ontzorgen

Zo’n woonproject realiseren is echter een flinke klus. Jessika: ‘Mensen onderschatten vaak wat er allemaal bij komt kijken in zo’n traject. We willen hen daarin ontzorgen, het regelwerk doen we voor hen zodat ze wel op een manier kunnen wonen die bij hen past maar niet alles zelf uit hoeven te vinden en organiseren’. In Oosterwold is bijvoorbeeld geen riolering, dit moet je zelf oplossen. In Bolderburen is dat ecologisch gedaan middels helofytenfilters. De bewoners moeten zelf wegen aanleggen en er is een verplicht deel van je kavel die als stadslandbouw moet worden gebruikt. Daarnaast moeten er vergunningen aangevraagd worden en bodem onderzoek uitgevoerd worden. Bij Bolderburen liep dat aardig in de papieren omdat er een grote archeologische vindplaats werd ontdekt. Ondanks de vertraging die met zo’n ontdekking gepaard gaat gingen de eerste heipalen vorig jaar de grond in. Nu zijn bijna alle mensen verhuist en wonen heel prettig in hun Zweedse paradijs. Wanneer je bedenkt dat het project in januari 2017 gestart is, kun je dat heel snel noemen.

Ecologisch en innovatief

Jessika en Martin verkochten de Zweedse houten huizen in eerste instantie alleen voor de recreatieve markt. Maar: waarom zou er niet in gewoond kunnen worden, dachten ze? Met een goede isolatie zijn de huizen zeer comfortabel om in te wonen, het hele jaar rond. Er staan 22 huizen van diverse afmetingen naar Zweeds ontwerp, waarvan 9 in de categorie Tiny House vallen. De huizen voldoen aan het bouwbesluit en zijn energie neutraal. Ook wilden Jessika en Martin nieuwe duurzame technieken en installaties uitproberen. Zo is er voor de verwarming van de huizen gekozen voor een combinatie van infrarood vloerverwarming en pellet kachels en zijn sommige badkamers voorzien van een ultra zuinige recycle douche.

Een vruchtbare gemeenschap

Op Bolderburen wonen mensen alleen maar ook gezinnen met drie kinderen. Het is een echt dorpje aan het worden. Terwijl we over het terrein kuierden vertelde Jessika dat er op dit moment maar liefst zes van de Bolderburen vrouwen in blijde verwachting zijn. Dat is nog eens een vruchtbare gemeenschap! Het is dan ook een walhalla voor kinderen, die alle ruimte hebben om buiten te ravotten. Er is nauwelijks verkeer en de centrale vijver met het strandje is nu al een favoriete plek voor het handjevol kinderen dat in Bolderburen woont. Die vijver doet ook dienst als waterberging bij zware regenval. Er is een gemeenschappelijke tuin aan de buitenrand waar een wilgen tipi en een hele mooie bloemenrand is gezaaid, een soort snelweg voor de bijen en andere nuttige insecten. De centrale binnentuin is glooiend aangelegd en je zou er in de toekomst zomaar wel eens een paar varkens aan kunnen treffen (dit is een wens van sommige bewoners). Jessika heeft een aantal oude bomen op de kop getikt en op het terrein geplant. Er staan bijvoorbeeld veertig jaar oude appels en peren, kastanjes en berken. Dit maakt direct een groot verschil in het landschap, het geeft het direct karakter.

Wil je ook zo wonen?

Inmiddels is Bolderburen al enige tijd vol, maar Jessika en Martin hebben nog één Tiny House achtergehouden. Deze heeft een woonoppervlak van 35 m2 en is nu in de verkoop en kun je vinden op TinyFindy. Een tweede Bolderburen is bovendien in ontwikkeling, wanneer je meer wilt weten kun je informatie vinden op de website van Jessika en Martin: http://ecodorp-bolderburen.nl/

Marjolein en Jessika in het laatste Tiny House dat nu te koop staat

8 comments

 • Leo Oosterloo

  heb interesse in een Tiny house, is er nog een te koop?

  Reply
  • Marjolein Jonker

   Jazeker Leo, volg de link in het artikel en dan kom je bij het aanbod op onze website uit 😉

   Reply
 • Anne

  Love it! Een zespersoons huisje zou ook top zijn.

  Reply
 • Patrícia

  Hallo Marjolein en Jessica,

  Ik heb interesse in een tiny house. Is er nog iets beschikbaar? Komen nog meer projecten?

  Alvast bedankt!
  Zeer vriendelijke groet, Patrícia

  Reply
  • Marjolein Jonker

   Hallo Patricia, Bolderburen zit inmiddels vol helaas. Of er nog andere projecten komen, vast wel! Maar daarvoor kun je het beste even contact opnemen met Jessica: http://kvist.nl/ Veel succes! Vriendelijke groet, Marjolein

   Reply
 • Patrícia

  Zeer bedankt voor deze info!

  Reply
 • Dick van Bruggen

  Hoi,

  Zijn er soortgelijke initiatieven in Zuid Holland of Zeeland of zijn die in de maak?

  Vriendelijke groet,
  Dick

  Reply

Schrijf een reactie

NAME *
EMAIL *
Website